Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Положителната атмосфера по време на срещата между Ердоган и Мицотакис в Анкара е сред акцентите на турския печат

Положителната атмосфера по време на срещата между Ердоган и Мицотакис в Анкара е сред акцентите на турския печат

Положителната атмосфера по време на разговорите в Анкара между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган е водеща тема на турския печат тази сутрин.

„Ердоган: Няма неразрешим проблем между нас“ („Сабах“, „Тюркийе“, „Акшам“, „Миллиет“), „Ера на диалог“ („Милят“), „Много хубав ден за района на Егейско море“ („Хюриет“), „Целта ни е да достигнем двустранен стокообмен в размер на 10 милиарда долара“ („Дюня“). Това са заглавията, поместени на първите страници на водещите турски изданията.

Президентът на Турция посрещна вчера гръцкия министър-председател с официална церемония в президентския комплекс Бештепе. На съвместна пресконференция след разговорите Ердоган изтъкна, че въпреки разногласията, Турция и Гърция отдават приоритет на сътрудничеството и поддържат отворени каналите за диалог, пише в. „Хюриет“.

С всяка следваща среща надеждите ни за бъдещето на нашето сътрудничество се увеличават още повече, заяви Ердоган, като окачестви дискусиите като „изключително продуктивни, искрени и конструктивни“.

Ние се придържаме към волята си да разрешаваме проблемите чрез искрен диалог, добросъседство и на базата на международното право. Въпреки различията в мненията, ние се съсредоточаваме върху положителния дневен ред, като поддържаме каналите си за диалог отворени. Решени сме да се съсредоточим върху положителния дневен ред и конструктивните идеи, изтъкна турският държавен глава.

Той добави, че засилването на сътрудничеството между Турция и Гърция ще бъде от полза за целия регион, посочва “Хюриет“.

Икономическият в. „Дюня“ отбелязва, че по време на разговорите вчера са били обсъдени и усилията за засилване на двустранната търговия. Ердоган разкри амбициите си да увеличи стокообмена от 6 млрд. долара (през 2023 г.) до 10 млрд. долара.

По време на разговорите между Ердоган и Мицотакис са били обсъдени и редица регионални и международни въпроси, включително кризата в ивицата Газа.

В информация, озаглавена: „Ердоган се обърна към целия свят: „Не можете да казвате на Хамас терористична организация“, в. „Йени акит“ цитира турския президент, който по време на срещата с гръцкия премиер е изтъкнал, че според Анкара „Хамас не е терористична организация, а съпротивително движение“.

Има един въпрос, по който не сме съгласни. Не смятам „Хамас“ за терористична организация. Разглеждам „Хамас“ като съпротивителна организация, която се бори да защити собствения си народ и земите си, окупирани през 1947 г., изтъкна Ердоган.

Ако наречете Хамас „терористична организация“, това ни натъжава, каза той, като добави, че над хиляда членове на „Хамас“ се лекуват в болници в различни части на Турция.

Ердоган потвърди решимостта на Анкара да продължи дипломатическите си контакти, за да принуди Израел да прекрати огъня в Газа, както и да бъде осигурено международно признаване на палестинския суверенитет.

Международната общност, особено западните държави, трябва да надигнат глас срещу избиването на над 35 000 невинни палестински цивилни, заяви президентът.

Ердоган също така изтъкна, че предприемането на стъпки за намиране на решение на кипърския въпрос ще укрепи регионалния мир и стабилност, пише в. „Сабах“.

Очакваме позитивната атмосфера в нашите отношения да допринесе за подобряването на правата на турското малцинство и на нашите сънародници в Гърция, каза още Ердоган.

Отношенията между Гърция и Турция се затоплиха значително през последната година след продължително напрежение между двете страни. Посещението в Анкара на Мицотакис вчера бе реализирано, след като през декември 2023 г. Ердоган посети Гърция. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.