Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Позицията на ООН е неприемлива, заяви лидерът на кипърските турци

Позицията на ООН е неприемлива, заяви лидерът на кипърските турци

Лидерът на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) Ерсин Татар се срещна с помощник-генералния секретар на ООН Мирослав Йенча, за да обсъдят въпроса за изграждането на път от кипърските турски, който ООН смята за незаконен, предаде електронното издание на кипърската редакция на в. „Катимерини“. Татар заяви, че „позицията на ООН е неприемлива“.

Срещата се проведе в Никозия и на нея присъстваха също специалният представител на генералния секретар на ООН в Кипър Колин Стюарт и специалният представител на лидера на кипърските турци Ергюн Олгун.

Поводът за разговорите беше неузаконен от ООН и Република Кипър проект, иницииран от кипърските турци, за изграждането на път, който да свързва селището Пила (на турски – Пиле, в буферната зона между Република Кипър и т.нар. СКТР) със село Арсос (на турски – Йигитлер) в „СКТР“. Заради осъществяването на проекта на 18 август възникнаха сблъсъци между кипърски турци и военнослужещи от мироопазващата мисия на ООН в Кипър (ЮНФИКИП), тъй като последните се опитаха да възпрепятстват строителните дейности.

Според кипърските гърци изграждането на пътя има военна цел на чувствително място в буферната зона, която се простира на 180 км. Кипърските турци от друга страна твърдят, че проектът е изцяло хуманитарен.

В изявления след срещата Ерсин Татар заяви, че в Пила/Пиле кипърската гръцка страна е изградила почти 300 военни съоръжения в близост до неутралната зона и че е била поставена 12 километра бодлива тел, но ООН, „която трябва да бъде безпристрастна, не е направила нищо и отношението на ООН относно Пиле е неприемливо“.

Той обвини Република Кипър, че е построила пътища до градовете Ларнака и Агия Напа, университетски сгради и търговски центрове в буферната зона, които ООН не е спряла.

Ерсин Татар заяви също, че ООН трябва да бъде по-добре информирана, и че Мирослав Йенча е отговорен за тази информираност.

Той изрази мнението, че пътят „трябва да бъде завършен и това е за доброто и на двете страни“. По думите му строителните дейности трябва да започнат възможно най-скоро, Йенча „е положително настроен по този въпрос“.

Лидерът на признатата само от Турция СКТР обвини кипърската гръцка страна, че „не е искрена“ и „се държи така, сякаш е силата, демокрацията и държавата“.

За намирането на решение на кипърския проблем Татар обясни, че според него единственият подход е да се използват всички възможности, включващи сътрудничество в областта на газа, енергетиката и водата, „за да могат двата народа да живеят в мир и сигурност и, разбира се, да приемат нашия суверенитет и да приемат държавата и властта на кипърските турци“.

„Надяваме се, че в бъдеще ще бъде намерена обща основа за възобновяване на мирните преговори в полза на целия народ“, каза помощник-генералният секретар за Европа, Централна Азия и Америка в отдела по политически въпроси на ООН Мирослав Йенча пред репортери.

Освен срещата с Татар, Йенча проведе и отделна среща с президента на Кипър Никос Христодулидис.

Пила/Пиле е едно от четирите селища, които се намират в буферната зона и единственото, в което кипърски гърци и кипърски турци продължават да съжителстват след разделението на острова през 1974 г.

Според кипърски турски представители с построяването на пътя жителите на Пила ще могат да пътуват на по-кратки разстояния и няма да им се налага да минават през британски бази на път към контролираната от турските власти територия. Първите 7,5 км от пътя ще минават през село Арсос/Йигитлер, а вторите 4,1 км – през Пила/Пиле, посочва Анадолската агенция. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.