Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Прекратяват преговорите за присъединяване на Турция към ЕС?

Прекратяват преговорите за присъединяване на Турция към ЕС?

Действията на турските власти правят „невъзможно“ присъединяване на Турция към ЕС, заяви днес Европейската комисия, след като германският канцлер Ангела Меркел призова за прекратяване на преговорите за присъединяване на Анкара към ЕС, предаде “Ройтерс”, цитиран от БТА.

Цитирайки изказване на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от миналата седмица, направено преди коментар на Меркел в рамките на предизборната кампания, говорителят на ЕК посочи на редовен брифинг: “Турция се отдалечава с гигантски крачки от Европа и това прави невъзможно за Турция да се присъедини към ЕС”. Говорителят подчерта обаче, че всяко решение за това дали официално да се прекрати блокираният отдавна процес за членство на Турция може да бъде взето от 28-те страни членки на блока, а не от Европейската комисия.

“Въпросът за прекратяване на преговорите за присъединяването на Турция към Европейския съюз може да влезе в дневния ред на планираната за октомври среща на върха на ЕС”, заяви днес на брифинг в Берлин говорителят на германското правителство Щефан Зайберт, съобщи ТАСС. „Ако през октомври има заседание на Европейския съвет, който ще се занимава с темата (за отношенията с Турция), то канцлерът, както тя заяви по-рано, ще обсъди с колегите си дали трябва да се прекратят преговорите“, каза говорителят.

“Турция не е готова да се присъедини към Европейския съюз в момента”, каза още Зайберт, след като канцлерът Ангела Меркел заяви по време на предизборен дебат вчера, че Турция “не трябва да става членка” на ЕС.

“Думите на канцлера говорят сами по себе си”, посочи той. “В момента Турция въобще не е в позицията да се присъедини към Европейския съюз. Всъщност преговорите са в застой в момента”, добави той.

Връзките между Германия, където живеят 3 млн. етнически турци, и Турция са обтегнати, особено след миналогодишния опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган. След него Германия вече спря 11 отделни оръжейни доставки за Турция, които включваха пистолети, муниции или компоненти за оръжия. Отношенията допълнително и рязко се влошиха, след като турски съд реши шестима активисти да останат в ареста по подозрение, че са помагали на „терористична” група. Един от тях е германецът Петер Щойтнер. Поради политически причини общо 11 германски граждани се намират в турските затвори.

Турски министър: Те строят Берлинска стена с тухли от популизъм

Министърът на Турция за Европейския съюз Йомер Челик заяви днес, че всякакви приказки за прекратяване на преговорите на неговата страна с ЕС са равносилни на “атака срещу основополагащите принципи на Европа”. Челик каза това ден след изказване на германския канцлер Ангела Меркел, която заяви, че е ясно, че Турция не би следвало да се присъедини към ЕС и че тя ще обсъди с други европейски лидери прекратяването на зациклилия процес на присъединяване на мюсюлманската страна.

Мартин Шулц, главен съперник на Меркел за изборите на 24 септември, също се закани, че ще действа за прекратяване на турските преговори за членство, ако бъде избран за канцлер.
“Те строят Берлинска стена с тухли от популизъм”, заяви Челик. Турция ще “продължи напред с високо вдигната глава като европейска държава и европейска демокрация”, добави той.

Турция обвини германските политици в популизъм

Говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес германските политици в популизъм след телевизионен дебат между канцлера Ангела Меркел и социалдемократическия кандидат за канцлер Мартин Шулц, в който и двамата изразиха готовност за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС, съобщиха “Ройтерс” и АП.

“Надяваме се, че проблемната атмосфера, която превърна турско-германските отношения в жертва на този тесен политически хоризонт, ще приключи”, написа в Туитър президентският говорител Ибрахим Калън. Той посочи, че Меркел и Шулц атакуват Турция и президента Ердоган, за да отклонят вниманието от по-спешни проблеми, като нарастващата дискриминация.
Калън заяви, че отношението на Европа към Турция цели да създаде образа на “враждебния друг” и че популизмът в германската политика би разпалил дискриминация и расизъм.

Във вчерашния телевизионен дебат Шулц заяви, че ако стане канцлер, би сложил край на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС заради все по-авторитарната политика на Ердоган.

Меркел, която и преди е изразявала съмнения дали Турция някога ще се присъедини към ЕС, заяви, че страната “се отдалечава от всички демократични практики с главоломна скорост”. “Ясно е, че Турция не бива да става член на ЕС. Ще говоря с колегите си, за да разбера можем ли да постигнем обща позиция и да прекратим преговорите за присъединяване на Турция”, каза канцлерката, цитирана от “Ройтерс”.

През юли ЕП прие резолюция за прекратяване на преговорите ЕС-Турция

В началото на месец юли Европейският парламент прие резолюция, призоваваща страните от ЕС да прекратят преговорите за членство с Турция, ако „конституционната реформа бъде приложена без изменения“. В подкрепа на резолюцията гласуваха 477 депутати, а против нея бяха 64. Въздържалите са 97. На 16 април Турция одобри чрез референдум влизането в сила на редица конституционни промени.

„Ако този конституционен пакет влезе в сила без изменение, то ние не виждаме друг начин, освен да прекратим разговорите за присъединяване на Турция към ЕС“. Това заяви тогава докладчикът на ЕП за Турция Кати Пири. Тя уточни, че „това не означава, че трябва да бъде прекратено сътрудничеството (с Турция) под различни форми“.

В документа се отчита отстъпление на Турция в областта на правовата държава и свободата на медиите. Евродепутатите осъждат опита за преврат, но намират отговора на правителството за непропорционален.

Евродепутатите са загрижени за влошаването на положението в Турция в областта на правовата държава, правата на човека, свободата на медиите и борбата с корупцията. Те остро осъждат заявената от президента на Турция многократна подкрепа за въвеждане на смъртното наказание. ЕП припомня, че това би поставило под въпрос членството на Турция в Съвета на Европа и би довело до незабавно прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.