Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Премиерът прие оставката на здравният министър Николай Петров

Премиерът прие оставката на здравният министър Николай Петров

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подаде оставка. Оставката беше приета от министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба. Това е първият министър в третото правителство на премиера Борисов, който се оттегля от поста си.

Най-вероятната причина за оставката на проф. Николай Петров е разследване на бТВ. Според него проф. Петров в качеството си на директор на ВМА е сключил договори за близо 1,2 млн. лв с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. Това са и двете единствени обществени поръчки, спечелени от компанията, която даже не е била регистрирана по БУЛСТАТ.

Генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров е специалист по анестезиология. Политическата му кариера започва като служебен министър на здравеопазването в правителството на Марин Райков през пролетта на 2013 г.. След това е назначен за директор на ВМА-София. От 4 май 2017 г. проф. Петров отново е министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти.

Той е автор на 4 и съавтор на 10 книги и 170 публикации в сферата на научната и медицинска литература. Проф. Петров е главен редактор на списание „Анестезиология и интензивно лечение“ и от 2004 г. е републикански консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.