Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Президентът: Без свързаност не можем да се надяваме на една по-бърза конвергенция

Президентът: Без свързаност не можем да се надяваме на една по-бърза конвергенция

“Посланието ми е ясно – без интеграция, без свързаност, не можем да се надяваме на една по-бърза конвергенция, на заличаване на огромните разлики, които все още съществуват между Източна и Западна Европа”. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в Букурещ, където ще участва в срещата на върха на инициативата „Три морета“, съобщава БТА.

Инициативата е сравнително млад политически проект, насочен основно към засилване на икономическата интеграция между дванайсетте държави членки, и, най-вече, за по-ускорено икономическо и социално развитие на тези държави и заличаване на разликите с другите държави от Западна Европа.

“България участва с три проекта – тунела под „Петрохан“, рехабилитация на железопътната връзка Русе-Варна и разширяване на капацитета на газохранилището в Чирен”, посочи президентът Радев, попитан към реализацията на кои проекти България има интерес, предвид на бизнес форума днес – първи в рамките на инициативата „Три морета“, на който се очаква да бъдат набелязани конкретни проекти.

“Системата е отворена и за нови проекти, но бъдещето на тази инициатива зависи много от това дали ще успеем да излезем от сферата на политическото говорене и да минем в конкретни действия, а по тяхната реализация има много въпроси, надявам се утре да има отговор поне на част от тях”, коментира Радев, който открои структурата на самата инициатива, механизмите за нейното ръководство, приоритетизацията на проектите, критериите за нея, и най-вече финансирането.

В отговор на въпрос президентът добави, че към момента инициативата не разполага с финанси. Тепърва ще се търси начин тези проекти да бъдат финансирани.

В инициативата „Три морета“ участват президентите на България, Хърватия, Унгария, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. В работата на форума ще вземат участие и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери, министърът на външните работи на Германия Хайко Маас и висши представители на Европейска банка за възстановяване и развитие и Световната банка.

В рамките на срещата на върха днес в Букурещ се провежда и бизнес форум, който има за цел да открои възможностите за реализация на съвместни проекти в областта на регионалната свързаност.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.