Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Приключи срещата между Хакан Фидан и Антъни Блинкън

Приключи срещата между Хакан Фидан и Антъни Блинкън

Приключи срещата между турския външен министър Хакан Фидан и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Анкара, предаде БТА, позовавайки се на турските медии.

Срещата се състоя в министерството на външните работи в турската столица. Фидан и Блинкън не дадоха пресконференция след разговорите, които продължиха близо три часа. В министерството на външните работи са били проведени и разговори между делегации на двете страни.

Според дипломатически източници по време на срещата турската страна е потвърдила позицията си относно уреждането на конфликта в Газа. Анкара е настояла за незабавно прекратяване на огъня, за да се предотврати разпространението на конфликта в целия регион. Турската страна отново е изразила готовността си да действа като гарант за уреждането на кризата и е предложила свикването на международна конференция.

По информация на опозиционната телевизия „Сьозджу“ полицията е задържала няколко души, участвали в неразрешен протест пред сградата на МВнР. Демонстрантите са развявали палестински знамена.

Посещението на държавния секретар на САЩ в Турция се осъществява в рамките на втората му обиколка в Близкия изток, след като на 7 октомври бойци на „Хамас“ извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава. След нападението Израел започна интензивна въздушна и сухопътна офанзива в Газа, в резултат на която са загинали над 9000 души, твърдят здравните власти в управляваната от „Хамас“ Газа.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.