Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Призив към изселниците в Турция да гласуват масово на изборите в България

Призив към изселниците в Турция да гласуват масово на изборите в България

Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на балкански изселници (Бал-Гьоч) Лютфи Йозгюр призова изселниците с българско гражданство да гласуват масово на предсрочния парламентарен вот в България на 2 октомври т. г.

На пресконференция пред журналисти в „Балкан еви“ („Баканска къща“), където се помещава Дружеството, той посочи, че участието в предстоящият вот е важно за сформирането на стабилно правителство в България, пише БТА.

„През миналата година се проведоха три пъти общи избори в България, на които гласувахме и тук, в Турция. Но за съжаление не се сформира стабилно правителство. За нас, изселниците от България, които имаме право на глас, тъй като сме и български граждани, вотът на 2 октомври е по-важен от предишните, защото може да даде шанс за постигане на политическа стабилност и сигурност, на надеждно управление, от което се нуждае България, в името на демократичното бъдеще“, посочи той.

По думите му към момента в Ялова са били подадени 610 заявления по електронен път от желаещи да гласуват.

„Днес е последният срок за подаване на заявленията. Но в деня на вота ще може да се гласува и без предварително подадено заявление, ще се попълват на място. На последните избори в град Ялова бяха разкрити три избирателни секции, по една в центъра на града, в Чифтликкьой и Алтънова субашъ. Но те се оказаха недостатъчни и имаше дълги опашки. Подадохме молба за разкриване на още една секция в града, за което сме събрали необходимия брой заявления (501)“.

Изселниците с българско гражданство в Турция се подготвят за предстоящия вот в България

Изселниците с българско гражданство в Турция се подготвят за предстоящия вот в България на 2 октомври.

Окръг Коджаели е компактно населен с изселници от България. За парламентарния вот на 2 октомври очакваме да бъдат разкрити 10 избирателни секции, заяви Гюнай Узун, председател на Дружеството за култура и сътрудничество на Балкански турци (Bal-Turk).

Той посочи, че най-важната задача към момента е да се осигури попълването на задължителните за гласуване заявления от избирателите, крайният срок за подаването на които е 6 септември.
“Разясняваме на избирателите с двойно гражданство, че това е много важно, за да няма струпвания на хора в изборния ден, за да гласуват спокойно, без опашки и чакане с часове. И за да има резултат. Доста млади хора вече подават заявления за гласуване. Голяма част от тях са второ и трето поколение, които са придобили българско гражданство по произход, когато единият родител е български гражданин”, разказа той.

В Коджаели предстои за 15-ти път да гласуват на парламентарни избори.

“На 2 октомври очакваме даже още по-масово участие от предишните избори“, каза той.
„Нашите хора искат най-сетне в България да се избере стабилно правителство. В същото време обаче настояват за разрешаване на проблемите на сънародниците, подобряване на икономическото положение”, добави Узун.

Очаква се избирателни секции да бъдат разкрити в Гебзе, Чайърова, Даръджа, Дериндже, Кьорфез, Измит и Карамюрсел. От дружеството са подготвят и за оказване на съдействие на служителите в секците, които ще пристигнат от България.

На 2 октомври на територията на Турция се очаква да бъдат разкрити 143 избирателни секции в районите населени компактно с турци от България.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.