Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Първата жена имам в Германия: Външното финансиране подхранва радикалния ислям в Европа

Първата жена имам в Германия: Външното финансиране подхранва радикалния ислям в Европа

Родената в Турция Сейран Атеш е първата жена имам (мюсюлмански духовник, ходжа – б.р.) и работи като мюсюлмански свещенослужител в една джамия в германската столица Берлин. Тя твърди, че финансирането, което идва от чужбина „подхранва радикалния ислям“ в джамиите в Европа. Това пише на сайта си турската редакция на Би Би Си.

Според Сейран Атеш, която призовава за забраняване на финансирането от чужбина в европейските страни тези фондове „пречат за появата на по-свободен и по-толерантен ислям“.

„На вълка не може да поверите агнето. Ние позволяваме на чужди държави да ръководят нашите джамии. Как е възможно при тези условия да създадем ислям, който да е в хармония с Европа?“, пита първата жена имам в немската столица.

Според публикация в английския „Дейли Телеграф“, 55-годишната Атеш е получила смъртни заплахи, когато е основала през 2017 г. първата „равнопоставена джамия“ в Германия, пише Би Би Си.

В тази джамия жените отслужват молитвата намаз редом с мъжете (според исляма, в джамиите жените трябва да изпълняват молитвите в обособени места отделно от мъжете – б.р.), жените също ръководят молитви, а бурката е забранена. Вече една година и половина правилата в джамията се спазват.

В Европа мнозина джамии приемат даренията, които идват от други страни. В джамиите във Великобритания, които се финансират от Саудитска Арабия се спори дали това отваря пътя на радикализацията.

В Германия, където живеят близо шест милиона турци разходите на 900 джамии директно се поемат от турската държава.

„Тук имамите се изпращат от Турция. Всички те са служители на турската държава. Те каква връзка може да направят с нашите нужди тук в Европа?“, пита Атеш.

Сейран Атеш, която е родена в Истанбул на 6 години се е изселила в Германия. Тя се намира под полицейска закрила, заради дейността й през последните дванайсет години, както и заради заплахите, които палучава.

„Те извеждат на преден план един ислям, който е против демокрацията, равноправието между половете и ЛГБТ. Те предлагат шериатско общество. Има и арабски, афгански, пакистански джамии и във всички тях се говори на техния език. Защо ние да нямаме германска джамия?“, заявява Атеш. Тя издържа своята джамия с дарителски средства. Източник: BBC Türkçe

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.