Home»АКЦЕНТ»Първи диалог на високо равнище между Турция и ЕС, посветен на търговията, ще се състои днес в Брюксел

Първи диалог на високо равнище между Турция и ЕС, посветен на търговията, ще се състои днес в Брюксел

Първият диалог на високо равнище между Турция и ЕС по търговски въпроси ще се проведе днес в Брюксел. Той ще бъде съпредседателстван от министъра на търговията Йомер Болат и заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Болат и Домбровскис ще се срещнат с представители на ЕС и на турската бизнес общност на кръгла маса сутринта, а следобед ще се проведат междуправителствени срещи.

Напредъкът по въпросите на двустранната търговия и сътрудничеството, включително зеления и цифровия дневен ред, ще бъдат обсъдени в рамките, определени на срещата на работната група по търговията, проведена през октомври 2023 г.

Предвиждат се и дискусии за задълбочаване на търговското и икономическо сътрудничество между Турция и ЕС.

Търговският диалог на високо равнище между Турция и ЕС беше сред препоръките в съвместната декларация за текущото състояние на политическите, търговските и икономическите отношения между Турция и ЕС през ноември 2023 г. и беше решено първата среща по този механизъм ще се проведе на 8 юли 2024 г.

Този диалог ще предостави важна платформа за разглеждане на търговските и икономически отношения между Турция и ЕС на най-високо ниво и за продължаване на позитивната работа по актуализиране на Митническия съюз, отбелязва Анадолската агенция.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.