Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Разследват критични към правителството телевизии в Турция

Разследват критични към правителството телевизии в Турция

Турският медиен регулатор (RTUK) започна разследване спрямо шест водещи телевизионни станции, критични към правителството, заради предполагаемо „унижаване на народа“ по време на отразяването на предизборната нощ, съобщиха от регулатора, предаде ДПА.

Органът проверява телевизиите Halk TV, Tele 1, KRT, TV5, Flash Haber и Szc TV, практически всички национални опозиционни телевизии, заради предполагаеми „обиди“ срещу турския народ по време на предизборните им репортажи, информира RTUK в Туитър. Проверката се основава на „оплаквания от зрители“, уведоми още регулаторът.

Председателят на RTUK Ебубекир Шахин заяви, че тази институция „няма да остане безмълвна“ пред лицето на телевизии, които „не зачитат националната воля, демокрацията, резултатите от изборите“.

Медийният регулатор също така цитира коментари на журналистката Чигдем Токер по FOX TV, че „демокрацията не се състои само от урните“, които тя е направила при отразяването на изборите.

Водещи журналистически съюзи споделиха послания в знак на солидарност с Токер.

RTUK не уточнява дали телевизиите са проверявани заради отразяването на първия или на втория тур от президентските избори, съответно на 14 и 28 май. Токер е направила изказването си на 28 май.

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган пряко или косвено контролира почти всички традиционни медии в Турция, което според наблюдателите е сред причините за победата му на вота в неделя.

Турският медиен регулатор, който е ръководен от служители, смятани за близки до Ердоган, получи правомощия и по отношение на интернет медиите след неотдавнашни законови промени.

По данни на организацията „Репортери без граници“ Турция е на 165-о място сред 180 държави по свобода на печата. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.