Home»ЗДРАВЕ»Редовното ходене спасява от преждевременна смърт

Редовното ходене спасява от преждевременна смърт

За намаляване на риска от преждевременна смърт е достатъчно да се ходи поне 5 минути на ден, установиха учени от Американското онкологично дружество. Хората с минимално равнище на физическа активност са умирали по-рядко от лицата, при които тази активност изобщо липсвала, пише британският вестник „Дейли мейл“. Специалистите препоръчват да се извършват на ден 10 000 стъпки.

Ново изследване разкрива, че дори само редовното ходене без преследване на определена цел може да намали риска от смърт, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Мнозина смятат, че ходенето може да е от полза единствено ако си постигнал ежедневната си цел да направиш определен брой крачки, например 10 000.

Резултатите от изследването на американските учени обаче навежда на мисълта, че редовното ходене, дори без да се държи сметка за направените крачки, може да намали риска от смърт в сравнение със заседналия начин на живот. „Ходенето се описва като перфектното физическо упражнение, защото е просто, не изисква специална екипировка или тренировки и може да се извършва на вскякаква възраст“, заяви д-р Алпа Пател от Американското онкологично дружество.

На възрастните се препоръчва поне 150-минутна умерена или 75-минутна усилена физическа активност седмично.

Изследването обхванало 140 000 души над 65-годишна възраст. 95% от участниците следвали препоръките за редовно ходене, докато за останалите не била характерна нито умерената, нито усилената физическа активност. Учените констатирали, че ходенето по-малко от два часа седмично е свързано с по-малък риск от смърт вследствие на всякакви причини в сравнение със заседналия начин на живот. Ходенето между два и половина часа и пет часа седмично намалява риска от смърт с 20%.

Ходенето над 6 часа седмично е свързано с 35% по-малък риск от смърт вследствие на респираторни болести. Участниците, за които ходенето е единствената форма на физическа активност, са с 20% по-малък риск от смърт вследствие на сърдечносъдови болести и с 9% по-малък риск от смърт от раковеи болести.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.