Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Регионалните конфликти и общите предизвикателства са в центъра на вниманието във втория ден от срещата на върха между ЕС и Арабската лига в Египет

Регионалните конфликти и общите предизвикателства са в центъра на вниманието във втория ден от срещата на върха между ЕС и Арабската лига в Египет

Европейският съюз и Арабската лига приключват днес безпрецедентната си среща на върха, във втория ден на която се очаква да бъдат обсъдени множество общи за двата съседни района предизвикателства, включително конфликтите в Близкия изток, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На днешното специално заседание при закрити врата лидерите от двата блока ще дискутират конфликтите в Йемен, Сирия и Либия, както и трудния израелско-палестински въпрос.
Ще бъдат разисквани и други общи проблеми като миграцията, сигурността, глобалното затопляне и икономическото развитие.

Въпреки желанието на европейците и колегите им от арабските страни да се съсредоточат върху арабски-европейското сътрудничество, темата за Брекзит неминуемо изникна на дневен ред вчера с изявления на британския министър Тереза Мей във връзка с продължаващите преговори с европейските партньори за избягване на възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка на планираната дата 29 март.

Цитирани от Ройтерс и ДПА източници казаха днес, че в кулоарите на форума се е състояла среща между Мей и германския канцлер Ангела Меркел. На нея е била засегната възможността за отлагане на влизането в сила на Чл. 50 от Лисабонския договор, но до задълбочена дискусия не се е стигнало.

Това беше полезен разговор, възможност министър-председателката да осведоми канцлера за най-новия развой на нещата и двете да обсъдят предстоящата седмица, включително изказването, което тя смята да направи утре в парламента, каза британски правителствен представител. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.