Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Рекордна реколта от пшеница

Рекордна реколта от пшеница

Тазгодишната реколта от пшеница ще бъде рекордна. Количеството по предварителни данни е между 5,85 и 5,95 млн. тона. Това е повече от миналата 2016 г., когато производството беше 5,66 млн. т, съобщиха от Земеделското министерство. Реколта от почти 6 млн. тона е исторически връх, никога България не е достигала тези нива.
Увеличаването на количеството се дължи на по-висок среден добив от декар. Той е нараснал с около 8% спрямо миналогодишния – или 513 кг/дка сега и 475 кг за 2016 година. Реколтираните площи са около 11,4 млн. тона.
Освен с по-голямо количество тазгодишната реколта се очертава да бъде и с по-добро качество. Към 3 август са анализирани 815 проби от пшеница. Резултатите показват, че 46,39% е с много добри качествени показатели и в сравнение с реколта 2016 г. има завишаване с над 5% на количеството с високи хлебопекарни качества. Така не се потвърждават опасенията, че с високите добиви и навлизането на високопродуктивни френски и австрийски сортове ще се влоши качеството на добитото зърно.
Рекордната реколта и високото качество водят и до засилен износ на зърно от България. До 15 август експортът на пшеница ще надвиши 1 млн. тона, на ечемик – 189 хил. т, а на рапица – 152 хил. тона.
Високи добиви на пшеница в Добричко
Жътвата в Добричко почти приключи. Вече са реколтирани над 30% от засетите с пшеница площи от 1 млн. и 213 дка. Средният добив е 569 кг/дка, а качеството на зърното е много добро.
Най-висок добив от пшеница бележат стопаните от община Ген. Тошево – 630 кг/дка. Техните очаквания са тазгодишната реколта да достигне и 720 килограма. Изкупната цена обаче е ниска, споделят зърнопроизводители.
Жътвата на ечемика в региона е пред своя край със среден добив от 470 кг/дка. Прибрани са и една трета от засетите площи с маслодайна рапица. При тази култура средните количества са 278 кг/дка. Състоянието на пролетниците към момента е добро. Според по-опитните стопани вече се чувства липсата на влага.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.