Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ройтерс: ЕС готви тежки санкции срещу Турция, заради сондажите край Кипър

Ройтерс: ЕС готви тежки санкции срещу Турция, заради сондажите край Кипър

Европейският съюз се готви да обяви санкции срещу Турция, заради нейните сондажи край Кипър, защото според Съюза сондажите са „незаконни“. Това пише на сайта си турската секция на Би Би Си, позовавайки се на агенция Ройтерс.

Според цитирания от Ройтерс текст, върху който ЕС работи преговорите за договор относно мащабен въздушен транспорт между Турция и Съюза ще бъдат прекратени.
Контактите на високо равнище с Турция ще се преустановят.

Съветът на Европейския съюз ще настоява пред Европейската комисия от 2020 г. да бъдат спрени плащанията за Турция от предприсъединителните фондове.

Анонимен дипломат е заявил пред Ройтерс, че целта е да бъдат наложени санкции срещу онези, които са замесени в „незаконните сондажни дейности“, пише още Би Би Си.

„Опитваме се да осигурим чувствителен баланс, защото имаме нужда от Турция по теми като бежанците, НАТО и борбата с тероризма“, подчертал анонимният източник от Брюксел и допълнил: „Някои страни членки на Съюза имат нужда от енергийните вектори, които преминават през Турция, затова внимателно изчисляваме ходовете си. Не очаквайте по-мащабни санкции.“

Брюксел беше заделил фонд в размер на 4,4 милиарда евро

Европейският съюз беше заделил за Турция фонд от 4,4 милиарда евро за периода 2014-2020 г.
Част от тези фондове са за подкрепа на демокрацията, управлението, върховенството на закона, основните човешки права, екология, климат, транспорт, енергетика, конкурентоспособност, иновации, образование, трудова заетост, социални политики, земеделие, развитие на селските райони, регионално и местно сътрудничество.

Наред с това ЕС ще настоява Европейската инвестиционна банка да преразгледа отпускането на кредити за Турция, както и инвестициите в турски облигации.

Според Ройтерс, в готвения текст пише, че ако Турция продължи със сондажните дейности, ЕС може да предприеме и още по-рестриктивни мерки, съобщава Би Би Си.

Очаква се изявлението да стане в понеделник след срещата на външните министри на страните чланки.

Европейският съюз зачита Република Кипър, която е и членка на Съюза, като единствен хегемон на острова и поради тази причина не признава специалното споразумение между Турция и признатата само от нея Северна Турска Кипърска Република.

В последно време Турция изпрати два сондажни кораба за сондиране на природен газ край остров Кипър.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.