Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ройтерс: Сирийците в Турция се страхуват за бъдещето, след като Ердоган даде да се разбере, че планира преговори с Асад

Ройтерс: Сирийците в Турция се страхуват за бъдещето, след като Ердоган даде да се разбере, че планира преговори с Асад

Внезапните планове на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да покани своя сирийски колега Башар ал Асад, с когото са отчуждени от години, на разговор предизвикаха опасения сред сирийците в Турция, че ще бъдат изпратени обратно в родината си, само седмица след като бяха разтърсени от вълна от антиимигрантско насилие.

Анкара прекъсна отношенията си с Дамаск през 2011 г., след като започна гражданската война в Сирия, а турските войски подкрепиха силите, борещи се срещу Асад на север. В последните две седмици Ердоган подчерта необходимостта от помирение със съседната страна. В неделя той бе цитиран да казва, че би поканил Асад „по всяко време“ да работят върху връщането към старите отношения със Сирия, които бяха прекратени от войната, в която се включиха САЩ, Русия, Турция и няколко въоръжени групи.

„Има опасения, че Ердоган ще направи сделка с Асад и ще изпрати сирийците обратно“ в контролираните от Дамаск части на страната, казва Самир Абдула от неправителствения Център за съвременни изследвания „Хармун“ в Истанбул. „Някои се притесняват също, че ще им бъде отнето турското гражданство“, коментира той, говорейки за сирийските бежанци в Турция, които наброяват над три милиона.

Турция приютява повече бежанци от всяка друга страна. Броят на пристигналите сирийци притеснява турците, които се чудят дали те ще се завърнат някога у дома, което накара Ердоган да обещае преговори и евентуално „почетно“ доброволно завръщане за повечето.

Ахмад, 19-годишен сирийски студент в истанбулския квартал Еюпсултан, твърди, че семейството му обмисля да продаде имотите си в Турция заради антиимигрантското напрежение.

„Уплашени са, въпреки че имат турско гражданство“, посочва той, като отказва да каже фамилията си от съображения за сигурност.

В гъсто населения истанбулски квартал Султанбейли, който приютява множество сирийски бежанци, жителите казват, че нападатели са счупили прозореца на бръснарница, собственост на сирийци, и са изписали антиимигрантски лозунги. Сирийска майка отбеляза, че осемгодишният ѝ син „иска да си стои вътре, защото вярва, че навън хората може да ни наранят“.

Ердоган заяви, че общественият ред е червената линия за страната.

Сирия посочи, че каквато и да е нормализация на отношенията е възможна единствено ако Турция се съгласи да изтегли хилядите си войници от бунтовническите райони – условие, което Анкара определи като неприемливо, позовавайки се на опасения за сигурността заради сирийските кюрдски бойци.

Организацията „Сирийска мрежа за правата на човека“ (The Syrian Network for Human Rights), базирана във Великобритания, съобщи в петък, че Сирия не е безопасна за завръщането на милиони бежанци от Турция.

Миналата седмица Ердоган, който донякъде затегна позицията си спрямо мигрантите преди президентските избори миналата година, каза, че 670 000 души са се завърнали в селища в Северна Сирия и още един милион се очаква да се завърнат.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.