Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Русия и Турция с договорка за Либия

Русия и Турция с договорка за Либия

Турското външно министерство публикува изявление след продължилите вчера и днес в Анкара срещи на руска и турска делегация, оглавявани от заместник-министрите на външните работи Сергей Вершинин и Седат Йонал, предаде БНР.

Двете страни отново подчертават необходимостта от запазване на суверенитета, единството и териториалната цялост на Либия и посочват, че ситуацията в северноафриканската страна няма военно решение. Страните акцентират върху продължаване на борбата с определените от Съвета за сигурност на ООН като терористични организации и изказват решителност за продължаване на контактите си за подобряване на хуманитарната и ситуацията със сигурността в Либия.

Анкара и Москва са се споразумели за продължаване на общите усилия за насърчаване на различните страни в Либия за постигане на трайно примирие и осигуряване на политически диалог в съответствие с документите на ООН и заключенията от Берлинската конференция (19 януари 2020 г.) по въпроса.

Те също така призовават страните да осигурят достъп на хуманитарна помощ за всички нуждаещи се.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.