Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Русия, Турция и Иран създават 4 зони за деескалация в Сирия

Русия, Турция и Иран създават 4 зони за деескалация в Сирия

Страните гаранти (Русия, Турция и Иран) се договориха за създаване на зони за деескалация в Сирия с мандат за 6 месеца, се казва в обща декларация за тристранната среща в казахстанската столица Астана, предаде Ройтерс, пише БТА.

Зоните ще бъдат 4 и ще включват – изцяло или частично – Източна Гута, както и провинциите Идлиб, Хомс, Латакия, Алепо и Хама, както и някои райони от Южна Сирия, се казва в декларацията. Шестмесечният срок може да бъде удължен. Целта на създаването на зоните е да се гарантира спазването на режима на прекратяването на бойните действия, териториалната цялост на Сирийската арабска република, както и да бъде продължена борбата с тероризма, съобщи външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов, цитиран от ТАСС.

Според ТАСС освен общата декларация са приети и 4 документа, които включват мандат за разполагане на наблюдатели на трите страни в зоните за деескалация, правила за използване на военна сила, ред за функциониране на контролно-пропускателните пунктове, както и създаване на съвместен координационен център за съгласуване на действията по контрола на деескалацията в зоните.

Договорени са границите на зоната за деескалация в западната провинция Идлиб, уточнява турската Анадолска агенция. Все още се обсъждало какви сили да бъдат разположени в тази провинция, която е под контрола на бунтовническа коалиция начело с бившия клон на Ал Каида – „Фронта Нусра“, добавя агенцията, цитирана от Ройтерс.

Нова среща за Сирия ще се състои в Астана в края на октомври, се казва в декларацията на трите страни.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.