Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Руските олигарси си купуват турски паспорти срещу 250 хил. долара

Руските олигарси си купуват турски паспорти срещу 250 хил. долара

Руските олигарси са добре дошли в Турция. По пристанищата в страната в последните седмици са паркирани яхти за стотици милиони, а много руснаци си купуват турски паспорти. Цената започва от 250 хиляди долара.

Заради санкциите, въведени от Запада, двете луксозни яхти на руския милиардер Роман Абрамович – „The Eclipse“ и „My Solaris“ – трябваше да напуснат западните пристанища през март.

Днес те се намират в Турция. По данни на „Форбс“ „The Eclipse“ се оценява на 438 милиона долара, а „My Solaris“ – на 474 милиона.

Руските олигарси и техните скъпи яхти намират пристан в Турция

В последните седмици Бодрум, Мармарис и Фетхие се превърнаха в пристан за поне осем т.нар. „суперяхти“, собственост на руски олигарси.

Но не само яхтите намират убежище в Турция. Техните собственици също. Защото срещу 250 хиляди долара, инвестирани в недвижим имот, или 500 хиляди долара в бизнес, те автоматично се сдобиват с турско гражданство.

Пред „Ройтерс“ турска брокерка споделя, че в някои дни продава 7-8 жилища на руснаци. Много от тях плащат в брой или със злато. Пред „Уолстрийт Джърнъл“ собственик на агенция за недвижими имоти от Истанбул казва, че някои руснаци купуват по 3-4 апартамента наведнъж, за да достигнат необходимата сума.

Гражданство срещу инвестиции – такава практика съществуваше и в държави от ЕС доскоро. Но след намесата на Европейската комисия и Европейския парламент тя бе преустановена. Кипър, който от 2007 година насам е продал почти 2900 паспорта на руснаци, след началото на войната в Украйна дори започна да отнема гражданство на санкционираните олигарси.

На турските летища все още кацат самолети от Русия

В момента Турция е особено привлекателна за руснаците. Тя се стреми към неутралитет в конфликта между Украйна и Русия. Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че руските олигарси са добре дошли, дори да са част от списъка със санкции на ЕС и САЩ.

Летищата в Истанбул и Дубай са последните възможности за осъществяване на въздушен трафик между Русия и Запада. Руснаците освен това могат да ползват банковите си карти, които са напълно безполезни в западните държави, на много от турските банкомати. Причината е, че няколко турски банки използват руската платежна система „Мир“. А ако Европейският съюз премахне визовия режим за Турция, тогава руснаците с турски паспорти ще могат без ограничения да пътуват из държавите от Общността. „Дойче веле“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.