Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Руските туристи с огромен интерес към Турция

Руските туристи с огромен интерес към Турция

Търсенето от руснаците на туристически пакети за почивка в Турция далеч надвишава предлагането, заяви руската Асоциация на туроператорите (АТОР), цитирана от „Дейли сабах“.

„Търсенето значително надвишава предлагането, което е ограничено от въздушния транспорт“, посочи АТОР на сайта си, като изтъкна, че пътническите агенции съобщават за недостиг на туристически пакети с полети до Турция през идния период, пише БТА.

Турция е известна като една от основните дестинации за туризъм на руснаците и е сред малкото страни, които извършват полети до и от страната, откакто Москва започна инвазията си в Украйна.

Още по-голям недостиг се наблюдава по отношение на положението на егейското крайбрежие, отчита асоциацията.

АТОР обаче е оптимистично настроена, че е възможно подобрение на ситуацията с разширяването на възможностите за транспорт.

Туроператорът „Корал“ потвърди за недостига на варианти за почивка в Турция, като каза, че за Анталия и егейските курорти изобщо няма свободни места в системата. На някои полети пък изобщо няма места за месеците юли и август.

Същото заключение правят и туристическите агенции „Пегас“ и „Анекс“.

Руските туристи освен това срещат проблеми с плащанията, тъй като руските банки са отстранени от глобалната финансова система, след като фирмите за международни разплащания преустановиха дейностите си заради руската инвазия. Турските власти обаче успокояват, че руските летовници няма да имат затруднения при плащанията в страната, където руската система за разплащане Мир продължава да се разраства.

Руснаците са съставлявали 19% от чуждестранните посетители в Турция миналата година, когато в страната са почивали 4,7 милиона руснаци, а украинците са трети – с 8,3% или 2,1 милиона души.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.