Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Руското предложение за износ на 1 млн. тона зърно е интересно за Турция, но политически сложно

Руското предложение за износ на 1 млн. тона зърно е интересно за Турция, но политически сложно

Предложението на Русия да достави на Турция 1 млн. тона зърно на преференциална цена за преработката му в брашно и износа му за нуждаещите се страни е интересно за Анкара, но изисква оценка на политическите аспекти, заяви пред ТАСС източник от турските политически кръгове.

„Това предложение е интересно за Анкара, също и заради потенциалното участие на Катар в него. Турският външен министър [Хакан Фидан] получи в Москва по-подробна информация за тази инициатива и тя ще бъде оценена в Анкара. Съществуват обаче политически моменти, които биха могли да усложнят осъществяването на сделката. Турция все още се стреми да реши зърнения въпрос с участието на ООН, а на някои от западните съюзници на Анкара може да не хареса подобна самостоятелна инициатива“, заяви източникът.

Той също така допълни, че за Турция най-малко рискован остава първоначалният вариант на споразумението за зърното, така че тя „ще продължи да се опитва всячески да помогне за намирането на компромис между страните, така че Русия да се върне към тези споразумения“. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.