Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Съдът в Кърджали е отменил забраната Лютви Местан да напуска страната

Съдът в Кърджали е отменил забраната Лютви Местан да напуска страната

Кърджалийският окръжен съд е отменил мярката „Забрана за напускане пределите на Република България“, наложена на Лютви Местан с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Кърджали, посочват от съда.

Тя му бе наложена на 15 април, след привличането му като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост, като участник в катастрофата по пътя за Гърция към ГКПП „Маказа“, при която загина 6-месечно бебе, пише БТА.

Съдът приема, че забраната понастоящем се явява прекомерно ограничение, надхвърлящо целите, заложени в същината на тази мярка за процесуална принуда.

Според магистратите и без прилагането на мярката същият няма да осуети развитието на воденото срещу него наказателно производство, съответно няма да избегне наказателната репресия, тъй като няма реална опасност от укриването му в чужбина.

Определението на съда е окончателно, допълват от съда.

Вчера окръжните магистрати повторно наложиха паричната гаранция в размер на 10 000 лева, която Местан атакува с жалби два пъти. Лидерът на ДОСТ трябва да внесе сумата най-късно утре, 25 април, а това решение също е окончателно. Съдът е приел, че при налагането на мярката за неотклонение органът на досъдебното производство е взел предвид степента на обществена опасност на деянието, доказателствата срещу обвиняемия, семейното и имущественото му положение, възрастта и др. данни за личността му, пише offnews.bg.

Посочва се, че на този етап от разследването има достатъчно доказателства за съпричастността на обвиняемия Лютви Местан към разследваното престъпление – той е един от участниците в катастрофата, при която е загина 6-месечната Еджрин от другия автомобил. Събрани са доказателства за имущественото състояние на политика, установено е, че той притежава недвижими имоти и спестявания, а мярката за неотклонение е съобразена с тях и е законосъобразна.

Местан обжалва и отнемането на шофьорската му книжка, и на 22 април, понеделник, Окръжният съд отмени окончателно и това прокурорско постановление. Така, освен, че си върна свидетелството за правоуправление, обвиняемият за смъртта на бебето, вече може свободно да пресича границите на страната.
Окръжният прокурор Желязко Стефанов не вдигаше телефона си. Така въпросите защо всички постановления падат в съда и защо се наложи Главната прокуратура да вземе под специален надзор делото срещу Местан, остават засега без отговор.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.