Home»АНАЛИЗИ»Ще се откаже ли Анкара от руския газ

Ще се откаже ли Анкара от руския газ

Турският президент Ердоган обяви откриването на най-голямото газово находище в историята на страната в Черно море, което ще намали зависимостта на Анкара от вноса на природен газ.

Заради откриването на новото находище на газ край Сакария в Северозападна Турция, Анкара значително ще намали зависимостта си от вноса на синьо гориво в много близко бъдеще и дори може да започне да го изнася. Това съобщи още на 21 август президентът Реджеп Тайип Ердоган.
Според турски експерти обемът на находището на природен газ, открито в Черно море, достига 320 милиарда кубически метра. Ако тези цифри са реални, то новото находище с право може да бъде наречено “най-голямото в историята на страната” /както каза и Ердоган в речта си на 21 август – бел. ред./ Турският лидер се надява, че експлоатацията на находището ще започне още през 2023 година.

Вносът на газ е скъп за Анкара

Много експерти от бранша, обаче, смятат плановете на Ердоган за твърде амбициозни. В момента вносът на газ от Русия, Иран и Азербайджан осигурява две трети от нуждите на Турция. Ашли Шърман, анализатор в консултантската група Wood Mackenzie, отбелязва, че през 2019 г. енергийните доставки струват на турската хазна 41 млрд. долара дори и при тогавашните ниски цени на петрола.

В Анкара откриването на голямото находище на синьо гориво се нарича “чудо” и се твърди, че с негова помощ ще бъде възможно да се покрие една трета от нуждите на Турция от природен газ.
Експертите обаче подчертават, че прогнозите са само предварителни, тъй като все още не е ясно дали ще бъде възможно да се извлече и използва цялото количество от 320 милиарда кубически метра природен газ от находището, или изявленията на Ердоган са насочени главно към това да му се осигури подкрепата на електората.

“Откриването на новото находище беше обявено изключително прибързано: нямаше достатъчно време за неговото проучване”, казва Нейт Шенккан, специалист в неправителствената организация „Фрийдъм Хаус“, в интервю за „Дойче веле“. “Ако го наречете “икономическо чудо, което ще има огромно въздействие”, тогава би трябвало да можете да обясните и как би се развило то – например, аз бих искал да знам цената и темпът на производството на газ, както и евентуалната продажна цена на този продукт”, допълва експертът.

Турция няма опит в офшорното производство на газ

Повечето експерти също са настроени скептично и към изявлението на Ердоган, че газът от новото находище ще започне да постъпва към турските потребители още през 2023 г. заради трудностите, свързани с дълбоководното производство на синьо гориво.

Според показателите си проектът “Сакария” практически няма аналози в света, а Турция няма опит в офшорното производство на газ, подчертава Ашли Шърман. Според него за начало е необходимо да се пробият повече кладенци в полето: това ще помогне за потвърждаване на обема на находищата и по-задълбочено изучаване на геологията на полето.

Други анализатори смятат, че може да минат и десет години, преди експлоатацията на находището да започне, а за успешното изпълнение на проекта на турската национална петролна и газова компания TPAO ще й се наложи да привлече чуждестранен партньор. В момента Анкара, обаче, планира самостоятелно да разработи находището, макар да не изключва възможността да бъде обявен международен търг за изграждане на тръбопровод за доставка на природен газ на сушата.

Находището няма да реши икономическите проблеми на Турция

Напоследък турската икономика е в тежко състояние. През 2019 г. страната беше засегната от дългова и валутна криза, а пандемията от коронавирус само влоши икономическата ситуация. Нивата на инфлацията и безработицата в Турция остава високи, туристическата индустрия претърпява огромни загуби, а нарастващият авторитаризъм в политиката на властите плаши много инвеститори.

Междувременно турският икономист Угур Гурсес заяви в интервю за Gazette Duvar, че откриването на газово находище в Черно море няма да помогне на Турция да покрие икономическия дефицит в бюджета и няма да има значително въздействие върху икономиката на страната в дългосрочен план.

Аналитикът Ашли Шърман обаче има малко по-различно мнение по този въпрос. “Дори запасите от газ да се окажат не толкова големи, колкото се очакваше, и Турция в крайна сметка да не успее да се откаже от вноса на газ, откриването на ново находище е добра новина”, каза той. Наред с други неща, това ще засили позицията на Анкара в преговорите с износителите на газ, особено предвид факта, че много дългосрочни и скъпи договори изтичат през следващите години и ще трябва да бъдат удължени, смята експертът. Николас Мартин, „Дойче веле“.

Източник: БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.