Home»АНАЛИЗИ»Ще се се нормализират ли скоро отношенията между Турция и Армения

Ще се се нормализират ли скоро отношенията между Турция и Армения

Съседките Турция и Армения не поддържат дипломатически отношения от далечната 1993 година (към края на първата война в Нагорни Карабах). Непоносимост, омраза, нежелание за възобновяване на връзките – всичко това явно доминираше в последните три десетилетия въпреки някои опити за подновяване на отношенията, включително през 2009 г., когато в Цюрих външните министри на двете страни подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията си, но тези документи не бяха ратифицирани от никоя от страните. Да не забравяме и най-тежкото историческо бреме – арменският геноцид – отворена рана за арменците и същевременно събитие, което Турция не признава.

Трудната за всички 2021 г. обаче завърши изключително обнадеждаващо с оглед на намеренията за възобновяване на връзките между Анкара и Ереван.

Най-общо казано след втората война в Нагорни Карабах процесът на нормализиране на отношенията на Армения с Турция и Азербайджан изглежда естествен и логичен. Премиерът на Армения Никол Пашинян дори не изключи възможността за провеждането на лична среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
Ако преговорният процес между специалните представители на Армения и Турция за диалога бъде успешен, естествено, че ще трябва да последват срещи на високо ниво, т.е. ще трябва да се срещнем с Ердоган, каза Пашинян.

Миналия месец Турция назначи Сердар Кълъч, бивш посланик на страната в САЩ, за специален представител за диалога с Ереван. Армения назначи за специален представител заместник-председателя на парламента Рубен Рубинян.

По информация на турски правителствени източници преди назначаването на представителите е имало много контакти между Анкара и Ереван. Трябва да се обърне обаче внимание на факта, че от турска страна този процес е бил ръководен от министерството на външните работи, докато от страна на Армения са действали представители на партията на Пашинян, а не дипломати.

Важен детайл в сложния опит за нормализиране на връзките е фактът, че Турция назначи за свой специален представител авторитетния и влиятелен дипломат Кълъч. Той е близък не само на семейството на Ердоган, но и има сериозни връзки с лидерите на арменската диаспора в САЩ. Според някои западни и турски медии изборът на Кълъч е бил съгласуван дори с американската администрация, което доказва колко важно за Анкара е нормализирането на отношенията с Ереван.

Що се отнася до избора на Ереван може да се отбележи, че заместник-председателят на парламента Рубинян е живял известно време в Турция. Той не е професионален дипломат и няма опит на преговарящ, което кара много арменски експерти да се чудят за причините за избора на Пашинян.

Реално през последните дни на миналата година се наблюдаваше най-голямото раздвижване в процеса за нормализиране на отношенията между Анкара и Ереван.

На 27 декември външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че първата среща между специалните представители на Турция и Армения по въпросите за нормализирането на отношенията между двете страни може да се състои в Москва. Турският външен министър каза още, че Анкара се надява в скоро време да бъдат възобновени чартърните полети между Истанбул и Ереван. След изявлението на Чавушоглу говорителят на арменското министерство на външните работи Ваан Унанян заяви, че Армения проучва възможността за организирането на първа среща между специалните представители на двете страни по въпросите за нормализирането на отношенията. Азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов обяви, че Баку подкрепя процеса за нормализиране на отношенията между Анкара и Ереван; Русия, разбира се, също изтъкна, че подкрепя стъпките на Турция и Армения.

На 30 декември Армения обяви, че от 1 януари вдига въведеното преди година ембарго върху вноса на турски продукти, а в в последния ден от 2021 г. външният министър Чавушоглу внесе важното уточнение, че първата среща между специалните пратеници на Турция и Армения за обсъждане на стъпките за нормализиране на отношенията между двете държави ще се проведе през януари. Министерството на външните работи в Анкара съобщи, че първата среща на специалните представители ще се състои на 14 януари в Москва.

Трябва да се отбележи, че властите на Армения казваха, че са готови да нормализират отношенията си с Турция без предварителни условия, но не е ясно доколко това е така, като се има предвид позицията на Анкара във връзка с арменския геноцид.

Същевременно по информация на арменски източници Рубинян няма да действа сам, а се очаква да бъде формиран специален екип, който да помага за преговорите с турската страна. Предвижда се към тази работна група вече да се присъединят арменски дипломати, а според Анкара групата ще включва лица, които имат връзки с Турция и ще изграждат дипломатически отношения „извън рамките на историческите отношения, главно на базата на взаимните интереси“.

Твърди се, че Анкара не очаква големи промени в отношенията с Ереван преди месец юли, когато има вероятност да бъдат предприети първите стъпки за реализацията на проекта „Зангезурски коридор“.
Премиерът Пашинян пък наскоро каза, че „срещите между специалните представители на Армения и Турция няма да са две, три, четири или пет, а това ще бъде много дълъг процес“.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.