Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Сирийската трагедия – унижение за Европа

Сирийската трагедия – унижение за Европа

Сирийската трагедия върви към своя тъжен край – поне що се отнася до военната страна на въпроса. По всяка вероятност в най-скоро време режимът на Асад, подпомогнат активно от Русия и Иран, ще завладее отново последния бастион на бунтовниците в Идлиб.

Москва и Техеран няма да се съобразят с Турция, която се опасява най-вече от нова бежанска вълна. Може да се очаква, че офанзивата отново ще бъде проведена с цялата възможна твърдост и ще причини много страдания на цивилното население, както показаха и предишните подобни офанзиви.

Такава, значи, е равносметката от седемгодишната гражданска война: стотици хиляди убити и милиони прокудени хора. И накрая насилникът отново ще поеме контрола над цялата страна, пише „Дойче веле“.

Русия ще спечели преден пост в Близкия Изток, а Иран – сухопътен коридор до израелската граница. За Запада единственото положително развитие е това, че терористичната организация ИДИЛ беше разбита.

Това обаче не е заслуга на Асад и неговите съюзници. А Европа вече не играе никаква роля в Сирия. И това е стратегическо унижение за нея.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.