Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»След 15 години прекъсване турски външен министър ще посети Израел на 25 май

След 15 години прекъсване турски външен министър ще посети Израел на 25 май

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу ще посети Израел на 25 май, съобщава турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА.

Телевизията посочва, че това ще бъде първото посещение на турски министър на външните работи в Израел от 15 години насам, и отбелязва, че визитата се вписва в процеса на нормализиране на отношенията между Израел и Турция.

При посещението Чавушоглу ще разговаря с израелския си колега Яир Лапид.

Телевизията припомня, че при връщането си от обиколка в Латинска Америка в отговор на въпрос на журналисти дали ще бъде назначен посланик в Израел, Чавушоглу посочи, че ще посети Израел на 25 май. „Ще седнем и ще обсъдим с външния министър, тогава ще вземем решение“, каза Чавушоглу.

Преди посещението в Израел, на 24 май турският външен министър ще има срещи в Палестина, съобщава НТВ.

Турските власти в последно време промениха тона си към Израел в по-положителна посока, като обявиха, че искат подобряване на отношенията след години на враждебност.

Бившите съюзници Турция и Израел бяха влошили сериозно отношенията си през последните години въпреки силните си търговски връзки. Турция и Израел поддържат дипломатическите си отношения в посолствата на ниво шарже д’афер от 2018 г. след поредната криза, довела до задълбочаване на напрежението – решението на САЩ да преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим. При последвалите протести в ивицата Газа десетки палестинци бяха убити, а хиляди бяха ранени при израелска стрелба срещу демонстрантите. След месеци на нагнетявано напрежение през май 2018 г. Турция върна посланика си от Израел и изгони израелския посланик от Анкара.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.