Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»София осъмна под карантина, движението е спокойно

София осъмна под карантина, движението е спокойно

София е под карантина от полунощ. Новите строги мерки бяха обявени на извънреден брифинг късно снощи, след като много хора решиха да тръгнат на път за Великден, въпреки призивите да не го правят.

От полунощ от изходите на София могат да излязат колите, които са със специален режим на движение. Също тези, които излизат от града по работа, но са брандирани, тоест служебни.

С лични автомобили в момента не може да се излиза или влиза в София.

Излизането и влизането с лични автомобили става само в часовете от 6.00 до 8.00 сутринта, както и вечерта от 18.00 до 20.00 часа.

Мерките важат и за междуградските автобуси, които също не могат да излизат от София.

В момента ситуацията на изхода на АМ “Хемус” е спокойна, контролът е строг и проверки се правят от рано сутринта.

Изключение от забраната за пътуване се прави само за:

– товарни превози, които трябва да докажат необходимостта от извършването на транспорт;

– автомобили със специален режим на движение;

– автомобили, които превозват граждани за лечение. В декларация трябва да се посочи лечебното заведение, в което ще се провежда лечението.

– автомобили, които превозват медицински лица, отиващи на работа;

– автомобили на електроразпределителните дружества, ВиК операторите, кабелните и мобилните оператори;

– служебни автомобили, които превозват работници към местоработата им. В декларациия се посочва фирмата и телефона на управителя/ директора. Ако работник пътува с личен автомобил, също трябва да посочи фирмата и телефона за връзка;

Със заповед на министъра на здравеопазването се определя и времеви график за влизане/излизане по работа – сутрин между 6 и 8 ч и вечер между 18 и 20 ч. Извън тези часове лични автомобили на работещи не могат да влизат и излизат от София.

Декларациите, които се ползваха до момента, остават в сила, като в тях трябва да се допишат само фирмата и телефони за връзка с управителя.

Придвижването вътре на територия на Столична община е свободно.

Заповедта на министъра на здравеопазването е в сила до второ нареждане. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.