Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Стартира официално кампанията за референдума в Македония

Стартира официално кампанията за референдума в Македония

От днес в Македония започва официално кампанията за предстоящия референдум, на който гражданите трябва да гласуват на 30 септември дали са за членство в ЕС и НАТО, като приемат договора между Македония и Гърция.

Организатор на кампанията е парламентът на Република Македония, а председателят на парламента Талат Джафери обяви, че ще водят кампанията прозрачно, непосредствено и директно, без дискриминация, предразсъдъци и с уважение към волята на всеки гражданин.

„Нашата цел е подробно да информираме гражданите за голямата полза от членството ни в НАТО и ЕС, което не означава само защитени граници, обща външна политика и отворени пътища за нашите граждани, а и повече чуждестранни инвестиции, работни места, по-голям пазар за производството, повече възможности за образованието и развитието на младите поколения, а същевременно и пълно върховенство на закона, правова държава, както и реформи в съдебната система и във всички сфери на социалния живот“, каза Джафери на пресконференция.

Той призова всички участници в кампанията да предприемат съответни действия, правилно и достойно, за да могат гражданите да вземат правилното решение на 30 септември.

В кампанията ще се включат 71 депутати от всички парламентарни групи, с изключение на опозицията ВМПО-ДПМНЕ, която информира Джафери, че няма да участва в кампанията и че иска средства да бъдат изразходвани за други цели.

Парламентът ще откупи тв пространство в някои от 65-те медии. Медийният план ще бъде обявен на уебсайта на парламента, а депутатите ще имат по девет минути, за да представят своите виждания.

Депутатите ще могат да изложат своите референдумски позиции в избирателните си райони, като могат да включат и други представители на правителството и политическите партии, но те трябва да направят това със собствени средства.

По време на кампанията не се очаква да се провеждат пленарни заседания, но председателят на парламента не изключва възможността да има спешна сесия, ако е необходимо. МИА/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.