Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Столтенберг ще пътува до Анкара в скоро време, за да обсъди членството на Швеция в НАТО

Столтенберг ще пътува до Анкара в скоро време, за да обсъди членството на Швеция в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ще пътува до Анкара в скоро време, за да обсъди въпроса за присъединяването на Швеция към алианса, предаде Ройтерс.

Той говори пред журналисти в Осло преди неформална среща на външните министри на страните членки на НАТО.

„Разговарях с президента (Реджеп Тайип) Ердоган по-рано тази седмица … и също така ще пътувам до Анкара в скоро време, за да продължа да работя по въпроса как можем възможно най-бързо да осигурим присъединяване на Швеция“, каза Столтенберг.

Той добави, че посланието му към Ердоган ще бъде, че е в интерес на всички страни от алианса Швеция да стане членка на НАТО.

Турция и Унгария са единствените от 31-те страни членки на НАТО, които все още не са ратифицирали членството на Швеция.

Финландия официално стана 31-вата държава членка на пакта на 4 април.

Ердоган, който беше преизбран в неделя за нов петгодишен мандат, блокира кандидатурата на Швеция, като обвинява Стокхолм, че укрива турски опозиционери и кюрдски активисти от движения, смятани от Анкара за „терористични“, напомня АФП.

Тъй като парламентът в Анкара е в процес на конституиране, турският външен министър Мевлют Чавушоглу няма да присъства на срещата на външните министри на НАТО в Осло, която трябва да подготви срещата на върха на пакта във Вилнюс на 11 и 12 юли. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.