Home»ЗДРАВЕ»СЗО: 90% спад на заболеваемостта и смъртността от Covid-19 в света

СЗО: 90% спад на заболеваемостта и смъртността от Covid-19 в света

Заболеваемостта и смъртността от Covid-19 в света са намалели с повече от 90% от тазгодишния пик. Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус заяви на брифинг в Женева, че тенденцията е добра новина, но че броят на смъртните случаи през последната седмица (8737) не може да се счита за „приемлив“, тъй като световната общност вече разполага с инструменти за контрол на пандемията.

„Тази тенденция е много добра. Въпреки това миналата седмица СЗО е получила информация за повече от 3 милиона случая“, каза той, като подчерта, че поради отслабения епидемиологичен надзор и тестване в някои страни не се съобщава за всички случаи и всъщност те са повече. Освен това миналата седмица в света са регистрирани 8737 смъртни случая.

„Не може да има приемливо ниво на смъртност от COVID-19, като се има предвид, че са налични средства за предотвратяване, откриване и лечение на болестта“, заяви Гебрейесус, цитиран от БГНЕС.

Според ръководителя на СЗО „е необходим по-добър механизъм за споделяне на лицензите“ за лекарства при спешни ситуации. Във връзка с това той се надява, че на 12-ата министерска конференция на Световната търговска организация в Женева ще бъде взето решение за временно преустановяване на правата върху интелектуалната собственост за ваксини, диагностика и лекарства, за да може те да се произвеждат по-широко по света.

Към 13 юни от началото на коронавирусната пандемия в света са регистрирани 532 887 531 случая на заболяване и 6 307 021 смъртни случая.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.