Home»ЗДРАВЕ»Увеличава се броят на новозаразените с КОВИД-19 в Турция

Увеличава се броят на новозаразените с КОВИД-19 в Турция

Броят на новозаразените с коронавируса в Турция, където бяха отменени почти всички ограничителни мерки, продължава да се увеличава, съобщават турските медии.

Увеличаването на броя на заболелите се дължи както на липсата на ограничителни мерки, така и на разпространението на варианта BA.5 на коронавируса (около 80 процента от случаите). За последния месец и половина се наблюдава неколкократно увеличение на случаите. В края на юли бе съобщено за осемкратно увеличение на броя на заразените спрямо началото на месеца.

Тревожна е и тенденцията на увеличаването на смъртните случаи вследствие на коронавируса.
Експертите призовават хората да носят предпазни маски на закрито и на открито (ако се намират на многолюдни места).

Левент Яманел, член на Научния съвет за борба с коронавируса, заяви наскоро, че вариантът BA.5 се разпространява „4-5 пъти по-бързо“ от Омикрон и може да бъде силно заразен на открито, писа в. „Сабах“.

Според Фарук Йорулмаз, професор от Тракийския университет, увеличаването на броя на случаите на КОВИД-19 допринася за мутациите на вируса. Той също призова хората да носят маски. Йорулмаз добави, че новият вариант (BA.5) засяга и ваксинирани лица, макар и в по-малка степен, посочва в. „Хюррийет дейли нюз“.

Във връзка с предстоящото начало на учебната година (на 12 септември – бел. ред.) експертът изтъкна, че е важно да се носят маски в училищата.

Училищните ръководства трябва да гарантират, че учениците учат и играят, без да свалят предпазните маски, каза Йорулмаз.

Експертът припомни, че една от най-важните предпазни мерки за защита от вируса са ваксините.

Въпреки увеличението на броя на случаите на КОВИД-19 министерството на здравеопазването на Турция не обновява често данните за новозаразените в страната. Последните официални данни са за периода 8-14 август, когато са били регистрирани 143 778 нови случаи и 342-ма починали. Над 100 400 души в Турция са загубили битката с коронавируса от началото на пандемията. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.