Home»АНАЛИЗИ»Таха Акйол: Приятелство с Русия – да, но без да се откъсваме от Запада

Таха Акйол: Приятелство с Русия – да, но без да се откъсваме от Запада

Създателите на Република Турция наложиха западния модел на управлението с президент, премиер, Министерски съвет и парламент, и не избраха съветския. Турция трябва да развива отношенията си с Русия, но в никакъв случай не следва да се откъсва от Запада.

Връзките между Анкара и Москва все още не могат да бъдат определени, но вървят към т.нар. стратегическо партньорство. Един от примерите за това е покупката на руските зенитно-ракетни системи С-400. Русия отвори въздушното си пространство и така Турция реализира военната си операция в сирийския Африн.

Интензивно се развиват връзките и в енергийния сектор. Експертът по енергийна дипломация Мехмет Йоуртчу заяви пред Си Ен Ен Тюрк, че последните събития в сектора много приличат на двустранните отношения от ранния период на Турската република. Руският президент Владимир Путин пристигна вчера в Анкара за церемонията по полагането на основите на първия блок от АЕЦ „Аккую“. Когато четирите реактора на централата бъдат пуснати в експлоатация, те ще имат мощност от 4 800 мегавата.

Според експерта проф. Садък Какач реакторите ще работят в непрекъснат режим, тъй като горивото за тях е евтино. За да постигне целта си за развитие и възстановяване, Турция е длъжна да увеличи и разнообрази енергийните си източници. Известни са и противниците на тази теза, но технологиите за безопасност са на високо ниво и атомните централи не са заплаха. В 31 държави в света работят 450 АЕЦ, други 55 са в процес на изграждане. Не трябва да се забравя, че Турция се присъедини към Агенцията за ядрена енергетика на страните от ОИСР едва през 1984 г.
Путин иска да продава газ на Европа през Турция и това, разбира се, е полезно за Анкара. През 2016 г. Ердоган и Путин подписаха проекта за „Турски поток“, който минава под Черно море до Тракийския регион в Турция, оттам тръбите продължават до Европа и Средиземно море. Турция трябва да бъде основен маршрут за газовите доставки от Иран, Каспийско море, Близкия Изток и Израел. Така страната ще печели приходи, доходите и разнообразието на енергийните източници означават намалена зависимост.

Мощта на Русия идва от природните ресурси, от военните и ядрените технологии, но тя изостава в гражданските технологии. За Русия ценности като закон и демокрация не са никак важни. По време на национално-освободителната война Мустафа Кемал Ататюрк и командващият източния фронт Кязъм Карабекир говореха като болшевики и се бореха срещу капитализма и империализма. Тогава получиха от Русия помощ от значителни количества оръжия и злато. След победата този болшевишки език беше изоставен, но приятелството с Русия остана като един от основните принципи във външната политика на Анкара. По време на преговорите в Лозана по въпроса за проливите Анкара настоя в тях да участва и Русия, и това се случи. След кризата през 1930 г. Турция разви и икономическите си отношения с Русия. На монумента на Републиката на площад Таксим редом с Ататюрк, Иньоню и Февзи Чакмак присъстват съветските генерали Фрунзе и Ворошилов. Но в същото онова време изборът на Ататюрк и обкръжението му, както и на опозицията, бе Западът.

Когато Анкара успя да наложи в Лозана да бъде включен представителят на Русия Чичерин, за режима на проливите Турция влезе в съюз не със Съветския съюз, а именно със Запада. За да елиминира заплахата от фашистка Италия, Мустафа Кемал Ататюрк преговаря с Англия и Франция, а след смъртта му президентът Исмет Иньоню подписва споразумението за алианса през септември 1939 г. Създадената републиканска държава бе основана не по съветски, а по западен модел. Не трябва да се забравя, че Турция преговаря с Русия за доставки на домати, но половината от турския износ е за Европа, половината от чуждестранните инвестиции в страната също са европейски.

Таха Акйол, в.“Хюррийет“/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.