Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Тематична вечер в памет на писателя-дисидент Георги Марков

Тематична вечер в памет на писателя-дисидент Георги Марков

Десетки писатели, артисти, политици, журналисти и общественици се събраха в НДК, за да почетат паметта на писателя-дисидент Георги Марков 40 години след неговото убийство, предаде БГНЕС.

На специално организираната тематична вечер, в която бяха четени откъси от текстове на Георги Марков, присъстващите имаха възможността да се потопят между редовете и в лабиринта от думи, отекнали по радио „Свободна Европа”.

Водещи на събитието бяха Захари Карабашлиев и Тони Николов, а сред гостите бе и президентът на България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов.

„Към Георги Марков аз посегнах много късно, когато след 17-годишно отсъствие аз се завърнах да живея тук. Господи, каква беше радостта ми да го чета – чист изказ, острота и яснота. Литературна памет и простота. Това е всичко в писането, което ме е привличало въобще“, сподели от сцената Захари Карабашлиев. Според него един от моралните ангажименти на всеки писател е да пише за времето, в което живее, за да не оставя след себе си други, които „разказват небивалици“.

Георги Марков е убит на 7 септември 1978 г. с отровна сачма, изстреляна от чадъра на непознат мъж на моста „Ватерло“ в Лондон. Марков умира в болница на 11 септември вследствие на отравяне на кръвта, причинено най-вероятно от веществото рицин.

Убийството на Георги Марков се превръща в едно от най-емблематичните събития по време на Студената война и става известно в света с името „българският чадър“.

Георги Марков напуска България през 1969 година и работи в българската секция на „Би Би Си“. Радио „Свободна Европа“ излъчва негови критични материали, разкриващи истинското положение в тоталитарна България, събрани по-късно в сборника „Задочни репортажи за България“.

През тази година, в навечерието на 40-годишнината от кончината му, в ново издание с твърди корици излезе и неговата книга „Портретът на моя двойник“. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.