Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Терористичните организации използват Турция като база за заплахи срещу Европа, твърди холандското разузнаване

Терористичните организации използват Турция като база за заплахи срещу Европа, твърди холандското разузнаване

Като се позовава на холандската служба за разузнаване AIVD, холандският вестник Телеграф, който е един от най-високо тиражните в страната, предупреждава, че Европа дълги години ще продължи да живее със заплахата от атаки на радикални терористични организации като ИДИЛ и Ал Кайда. Изданието се позовава на доклад на AIVD и твърди, че терористични организации като ИДИЛ и Ал Кайда използват Турция като база за заплахите си срещу Европа.

Холандското разузнаване обръща внимание на факта, че са налице солидни доказателства, които показват, че Ал Кайда се готви да стане лидер на джихадисткото течение в световен мащаб. Поставя се акцент върху това, че Ал Кайда се опитва да запълни вакуумът, който се получи след рухването на ИДИЛ, като извежда на преден план сина на Осама Бин Ладен – Хамза Бин Ладен.

В доклада на AIVD се посочва, че след атентатите от 11 септември Ал Каида се е разраснала още повече, което е сериозна заплаха. „Ал Кайда отново възкръсва в много по-широки региони и държави в сравнение със състоянието й преди атентатите през 2001 г.“, се подчертава още в доклада. Според холандското разузнаване, след като Иран освободи лидерите на Ал Кайда напоследък кадровият състав на терористичната организация е укрепнал още повече.

Според холандското разузнаване AIVD, както ИДИЛ, така и Ал Кайда използват Турция като база за организиране на атаки. „Понеже Анкара отдава по-голямо значение на борбата с ПКК, там организацията се чувства по-спокойна. Интересите на Турция не винаги се покриват с тези на Европа. Фактът, че дълго време трябва да живеем със заплаха от тероризъм, се дължи на небрежността на Турция, която е натовски съюзник.“, се изтъква в доклада. Басри Доган/TR724.com
Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.