Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»The Daily Express: Най-евроскептичната държава в Евросъюза, не са британците

The Daily Express: Най-евроскептичната държава в Евросъюза, не са британците

Най-евроскептичната страна в ЕС е съставена от антиевропейски групи от целия политически спектър, пише The Daily Express, цитиран от агенция „Фокус”.

Това е Чешката република, по думите на експерта по въпросите на ЕС Петрж Краточвил. В разговор с редакцията на изданието чешкият автор твърди, че политическата класа в страната обхваща всички евроскептични потоци, които могат да се открият и в Евросъюза, а чешкият електорат е „много по-евроскептичен от британския”. „Ситуацията при нас е уникална”, твърди той.

„Примерът на чешкия президентЗеман е модел на социалдемократ, формално погледнато, който се смята за популист, който обаче не е сред критиците на ЕС, чиито глас се чува най-често и най-силно.

„Той например обича да повтаря, че е за европейска федерация, но в същото време е много критично настроен по въпросите на миграцията. Десните евроскептици в Чехия са много близки до британските консерватори.”

През миналия месец чешките лидери се присъединиха към към все по-увеличаващия се списък от правителства в ЕС, които не подкрепиха пакта на ОНН за миграцията. По този повод вицепремиерът на страната Ричард Брабец заяви, че „Чешката република от дълго време се придържа към принципа за разделяне на законната от незаконната миграция.” Според него окончателният текст не отразява тези възгледи. Източник: „Фокус”

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.