Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Чавушоглу сравни Макрон с „кукуригащ петел“

Чавушоглу сравни Макрон с „кукуригащ петел“

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отговори на критиките на френския президент Еманюел Макрон, като го сравни с „кукуригащ петел“. По-рано Макрон изтъкна, че „върховенството на закона в Турция изостава“.

В изказването си по случай 70 години от основаването на Съвета на Европа френският президент Еманюел Макрон разкритикува Турция заради мигрантската политика и свободата на словото. Реакцията на турският външен министър Мевлют Чавушоглу не закъсня. Чавушоглу, който замина за Страсбург в качеството му на почетен председател на Парламентарната асамлбея на Съвета на Европа каза: „Злословенето от страна на френския президент Макрон по адрес на Турция е прекрачване на границата.“ Това пише на сайта си турската секция на Дойче веле.

Като изрази реакцията си към думите на Макрон относно споразумението за реадмисия между ЕС и Турция, Чавушоглу заяви: „Ако някой трябва да бъде критикуван, то това са ЕС и държави като Франция, които се имат за лидери на Съюза. Колко бежанци е приел във Франция Макрон? Вместо тези бежанци, той често посреща в Елисейския дворец членовете на Отрядите за народна защита (YPG) и ПКК.

„Кукуригащ петел, чиито крака са заровени в мръсотия“

Чавушоглу, който посочи, че ЕС не изпълнява обещанията си относно бежанците заяви: „Преди да говорят по адрес на Турция, ЕС и Франция трябва да бъдат честни и да изпълнят обещанието си.“

Чавушоглу разкритикува и думите на Макрон, свързани с човешките права в Турция, като подчерта, че във Франция са налице практики, които нарушават свободата на словото. „Сравнявам днешното изказване на френския президент Макрон с кукуригащ петел, чиито крака са заровени в мръсотията.“, каза Чавушоглу.

Еманюел Макрон

Изявлението на Макрон

По време на изказването си в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа френският президент загатна, че дори трийсет години след събарянето на Берлинската стена в някои европейски държави все още има проблеми със спазването на човешките права и посочи Турция за държава, кояо изостава в това отношение.

„Турция, в която върховенството на закона изостава и се водят дела срещу правозащитниците, журналистите и учените, трябва да се следи внимателно.“, заяви Макрон.

Френският президент засегна и темата за бежанците. Макрон отбеляза, че броят на преминаващите от Турция в Гърция бежанци расте и изтъкна, че е наясно с трудностите, срещу които е изправена Гърция. На въпрос на гръцки евродепутат Макрон отговори, че той е прав, че Турция използва темата за бежанците, за да оказва натиск върху ЕС. Френският президент изтъкна, че на това не трябва да се отговаря с натиск и допълни, че сътрудничеството с Турция продължава. Той заяви, че политиките, насочени към Сирия не може да се диктуват с натиска на Турция.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.