Home»ИКОНОМИКА»Търговската война САЩ-Китай обхваща стоки за 100 млрд. долара

Търговската война САЩ-Китай обхваща стоки за 100 млрд. долара

От четвъртък на обяд САЩ ще наложат 25% вносни мита на допълнителни 16 милиарда долара за китайски продукти, като общата сума ще достигне над 1000 позиции на стойност около 50 милиарда долара в търговията за година.

Китай реагира „око за око“, на долара с долар на стотици американски стоки, довеждайки общата стойност на засегнатите стоки до 100 млрд. долара – една седма от общата годишна търговия между САЩ и Китай.

Взети на прицел китайски стоки за износ

Администрацията на Тръмп твърди, че агресивната позиция е насочена към натиска на Пекин да промени политиките, които позволяват и насърчават кражбата на американската технология и несправедливо подбиват американските производители.

Тарифите са насочени към китайски стоки – като части за самолети и компютърни твърди дискове – от които, твърди Вашингтон, Пекин се е възползва чрез нелоялни търговски практики.

Китай обвини САЩ, че са започнали „най-голямата търговска война в икономическата история“.

Компютрите, електрониката и машините са сред най-силно засегнатите, включително 1,1 млрд. долара внос на компютърни процесори и същото количество електрически машини.

Следващата по-голяма жертва са 700 милиона долара в интегрални схеми, 500 милиона долара в соларни клетки и 400 милиона долара в компютърна памет.

Мотоциклети, доилни машини

Също така в наказателния списък са доилни машини за млечни крави, инкубатори за пилета, устройства за запис на полетите, рентгенови тръби, булдозери и дъгови лампи, както и мотоциклети и мотопеди.

Призрачни продукти

Докато взетите на прицел първи пет продукта от Китай са общо за около 9 млрд. долара, има десетки продукти, които през последните две години не са виждали никакъв внос – или много малки количества.
Космически кораби, хеликоптери, микровълнови тръби, части от ядрен реактор, телескопи, локомотиви и регенерирани гуми са сред стоките, подлежащи на мита, но е малко вероятно те да бъдат засегнати от тях на практика.

САЩ усещат болката

По ирония на съдбата, стоките, към които САЩ са насочили отмъщението си, са предимно междинни продукти, произведени в Китай от мултинационални компании, внасяни от базирани в САЩ производители и не засягат китайски фирми, сочи според анализ на икономистите.

Икономистите от института за международна икономика Питърсън твърдят, че почти всички американски мита, налагани на Китай до момента, са за междинни стоки и основно оборудване, необходими на американската индустрия.

Китай отвръща на удара

Досега Китай отмъщаваше долар за долар, което засегна селскостопански стоки и автомобили през юли, с нови данъци върху петрола от САЩ и още коли, които ще дойдат в четвъртък.

Най-болезнено може би е митото за американската соя, тъй като това пречи на ключов експортен пазар за американските фермери, които през миналата година са изпратили в Китай от този продукт за 14 млрд. долара.

Китай обеща да атакува 650 различни американски износни позиции, включително хибридни електрически и офроуд автомобили, самосвали, асфалт, машини за магнитно-резонанса томография и мотоциклети.

Списъкът включва също говеждо месо, свинско месо, много видове риба и десетки плодове и ядки.

Цената на емблематичните „Харли Дейвидсън“ ще се вдигне поне с 20%, казва представител на магазина в Пекин.

Ще има и още

50-те милиарда долара стоки, подлежащи на мита, са само първият кръг. Службата на американския търговски представител търси 25% мита върху стоки за още 200 млрд. долара, като тази седмица се провеждат изслушвания. Тези мерки могат да влязат в сила още през следващия месец.

И тъй като Китай обеща да продължи да отвръща, Тръмп заплашва да вземе на мушката стоките за всичките 500 милиарда долара, внасяни от САЩ. АФП/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.