Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Три жертви, наводнени села и пътища в Бургаско (ВИДЕО)

Три жертви, наводнени села и пътища в Бургаско (ВИДЕО)

Сложна е обстановката в Бургаска област вследствие на падналия там проливен дъжд. Бедствието е взело три жертви – възрастни и трудноподвижни хора. Издирва се и мъж от с. Черни връх.

Продължават действията на спасителните и пожарни екипи в пострадалите райони в Бургаска област. Още сутринта, по разпореждане на премиера Бойко Борисов, на място пристигна директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. С хеликоптер на ГД „Гранична полиция“ бе извършено облитане на района. Целта бе да се установи цялостната картина на района, да се огледат най-засегнатите зони, щетите, както и дали има бедстващи в момента хора.
Подробности около обстановката към момента на територията на Бургаския регион бяха оповестени днес на извънреден брифинг.

В него участваха директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, директорът на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов, директорът на РДПБЗН комисар Васил Василев, областният управител Вълчо Чолаков, зам.-кметът на община Бургас Красимир Стойчев и началникът на УКОРС към община Бургас Веселин Василев.

По думите на Вълчо Чолаков състоянието на двата най-големи язовира на територията на Бургаски регион – Ясна поляна и Ново Паничарево е добро и няма опасност от преливане. Други седем язовира са със скъсани стени, но това са каскадни язовири, които не могат да създадат голяма приливна вълна и затова не са включени в списъка с опасните водни хранилища. Четири от язовирите са в община Бургас, два – в община Камено и един в община Айтос. Съставени са актове за нарушение на техните стопани и са издадени предписания за възстановяване на стените.

По първоначални данни от водното бедствие са засегнати най-вече Равнец и кварталите „Горно и Долно Езерово”, като хората са евакуирани навреме. Много от къщите в Карнобат също са наводнени, тъй като падналото количество дъжд е 100-178 литра на квадратен метър. В община Царево е преляла река Велека, хората от с. Кости са изведени навреме.

На тел. 112 са подадени 77 сигнала за бедстващи хора. Огромното количество вода не е позволило на екипите достъп до най-засегнатите къщи. Затруднения да подават сигнали са изпили и живеещите в с. Полски извор, където е имало прекъсване на телефонните комуникации.

Временно ограничено е движението от Бургас към Средец, в района на пресечката от Черни връх към Константиново. Силно нарушена е конструкцията на моста над Мандренска река. Пътят Братово – Полски извор е затворен.

“Първите сигнали за бедственото положение в крайморския град, породено от проливния дъжд, са подадени в община Бургас около два часа след полунощ”, уточни Красимир Стойчев.

Своевременно на сигналите са се отзовали спасителни екипи, четири от които продължават и към момента да отводняват къщите в Равнец, а един екип работи в Братово. В готовност са автобуси, с които евентуално да се превозват хора от засегнатите райони. Социалните служби ще обиколят къща по къща и ще описват щетите, причинени от поройния дъжд.

По автомагистрала „Тракия”, в отсечката Карнобат – Айтос, са се образували шест свлачища. Към момента почистващи фирми отстраняват калта и камъните, затрупали пътното платно. Инспектиран е пътят между селата Черни Връх и Полски извор. Установено е, че на места е нарушена не само настилката, а е отнесен и горният асфалтов слой.

Пет селища остават без ток – това са селата Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец.

Най-засегната от водното бедствие е община Камено, където спасителните и евакуационните действия продължават. Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов бе категоричен, че в засегнатите села са изпратени полицейски патрули, които ще останат там, докато е необходимо. По думите му подобна мярка е наложителна, не само за да бъде опазен имотът на хората, но и те да са спокойни за своето имущество, поясни Калоянов.
Областният управител уточни, че бедствието е взело три жертви – възрастни и трудноподвижни хора. Издирва се и мъж от с. Черни връх. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.