Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Тръмп похвали Ердоган и разкритикува Макрон

Тръмп похвали Ердоган и разкритикува Макрон

Американският президент Доналд Тръм, който пристигна в Лондон за срещата на върха на НАТО направи изявление преди срещата, в което разкритикува Франция и похвали Турция.

На въпрос дали след операцията на Турция в Северна Сирия тя трябва да е част от НАТО, Тръмп каза, че „това трябва да се постави на масата между страните членки“.

„Аз обичам Турция и се разбирам добре с нейния президент. Той е добър член на НАТО, или ще бъде такъв“, заяви Доналд Тръмп.

Тръмп отбеляза, че Турция е оказала голяма помощ при операцията на САЩ за залавянето на лидера на радикалната ислямистка терористична организация ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади и допълни: „Турция не можеше да е по-добра и по-подкрепяща“.

Американският президент още веднъж подчерта, че Турция има желание да закупи американско оръжие, но неговият предшественик Барак Обама е възпрепятствал сделката и затова Турция купува руско оръжие.

Относно интервюто на френския президент Еманюел Макрон за „Икономист“, в което той заяви, че НАТО е в „мозъчна смърт“ Доналд Тръмп изтъкна, че има добри отношения с Макрон, но „понякога той изрича неща, които не трябва да изрича“. Тръмп определи думите му като нелицеприятни.

Източник: T24.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.