Home»АКТУАЛНО»Туитър въпреки критиките няма да блокира акаунтите на политици

Туитър въпреки критиките няма да блокира акаунтите на политици

Туитър потвърди позицията си, че акаунтите на световните лидери имат специален статут в мрежата на социалните медии, отхвърляйки критиките на потребители, които призоваваха компанията да блокира американския президент Доналд Тръмп, предадоха “Ройтерс” и “Франс прес”, цитирани от БТА.

Блокиране на световни лидери от Туитър или отстраняване на техни спорни туитове би скрило важна информация, която хората трябва да могат да видят и дебатират, заяви компанията в свой корпоративен блог.

Още през септември Туитър заяви, че от това дали даден туит е новина и представлява обществен интерес, са фактори, които компанията взима предвид, когато решава дали да го заличи. Спорът за туитовете на Тръмп обаче се разгоря с нова сила, след като президентът се похвали в своя акаунт във вторник, че има много по-голям и по-мощен ядрен бутон от севернокорейския лидер и при това той работи.

Критици твърдят, че постоянното присъствие на Тръмп в мрежата застрашава света и нарушава забраната на Туитър за публикуване на заплахи с насилие. Някои потребители протестираха пред централата на Туитър в Сан Франциско в сряда.

Туитър отговори в поста си, че дори ако блокира някой световен лидер, това няма да му затвори устата.
Компанията заяви, че наистина преглежда туитовете на световните лидери и съответно прилага своите правила, оставяйки възможността да свали някои от тях. „Никоя личност не влияе на растежа на Туитър или на взимането на тези решения. Работим усилено, за да останем непредубедени и в синхрон с обществения интерес“, заяви Туитър.

Някои потребители изразиха одобрение за позицията на компанията, други се оплакаха от двоен стандарт, отбелязва “Ройтерс”. „Ако аз бях написал половината от това, което Тръмп е качил, откакто встъпи в длъжност, щях да бъда изгонен завинаги от тази платформа“, написа един от тях.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.