Home»ИКОНОМИКА»Турската лира удари ново рекордно дъно

Турската лира удари ново рекордно дъно

Турската лира достигна до нови рекордни дъна спрямо долара и еврото вчера. Валутата на южната ни съседка падна до 4,1934 USD/TRY срещу долара и до 5,1940 EUR/TRY, срещу еврото. И двете стойности са най-ниските от деноминацията в Турция през 2005 г., пише vesti.bg.

От началото на годината лирата е поевтиняла с повече от 14% спрямо единната валута и с над 9% спрямо щатските пари.

Разпродажбите се дължат на засилващите се опасения сред инвеститорите, че икономиката на Турция прегрява, тласкана от държавните разходи.

Данните на турската статистическа служба, публикувани вчера, показват, че през февруари дефицитът по текущата сметка на страната е достигнал 4,15 млрд. долара, нараствайки с близо 1,6 млрд. долара спрямо същия месец на миналата година. На годишна база дупката в платежния баланс е 53,3 млрд. долара.

В същото време последните данни за инфлацията през март сочат, че тя остава над 10% вече 12 поредни месеца, при целево нива на Централната банка на Турция от 5%.

На този фон бюджетът на турските въоръжени сили за 2018 г. е с 14% по-висок от миналата година, достигайки 13 млрд. долара.

Притеснения сред инвеститорите предизвиква и засилващото се напрежение между Русия и Запада в Сирия, като основните страхове са, че Турция може да бъде въвлечена в конфликта.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.