Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турски министър: Франция „не може да ни учи“ за Сирия

Турски министър: Франция „не може да ни учи“ за Сирия

Франция да се въздържа от даването на “уроци“ за турската кампания в Сирия, при която турската армия провежда свирепа офанзива срещу кюрдска милиция. Предупреждението дойде от турския външен министър Мевлют Чавушоглу ден, след като френският президент Еманюел Макрон каза по адрес на Анкара, че ще бъде „истински проблем“, ако операцията в Сирия се превърне в истинско „нашествие“.

„Франция не може да ни дава уроци по този въпрос“, заяви Чавушоглу. “Ние не сме Франция, която окупира Африка“, допълни министърът, имайки предвид колониалното минало на Франция. „За съжаление европейците са двулични“, продължи Чавушоглу, който твърди, че европейски лидери са изразили в разговори с Анкара подкрепа за операцията в Сирия, но са променили позицията си в последвали публични изказвания.

В сряда, след казаното от Макрон, турският премиер Бинали Йълдъръм каза, че всякакви внушения, че Анкара има по-широки планове в Сирия освен изтласкването на кюрдските Отряди за защита на народа (ОЗН) от турската граница, са „напълно погрешни“. АФП/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.