Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турски съд иска затвор за писателката Аслъ Ердоган

Турски съд иска затвор за писателката Аслъ Ердоган

В Турция беше оповестено прокурорското обвинение по делото, в което подсъдими са журналисти и ръководни кадри на закрития вестник „Йозгюр Гюндем“. За подсъдимите, сред които е и известната писателка Аслъ Ердоган се иска до петнайсет години затвор. Това съобщава на сайта си турската секция на Дойче веле.

Вестник „Йозгюр Гюндем“ (Свободен дневен ред) беше закрит под претекст, че извършва терористична пропаганда. Двайсет и трети съд за тежки наказания – гр. Истанбул оповести прокуроското обвинение срещу ръководните кадри и журналистите на изданието.

В обвинението се иска от една година и девет месеца до девет години и четири месеца затвора за писателката Аслъ Ердоган и някогашният главен редактор на вестника Билир Кая.

По време на първото дело на 29 декември 2016 г., в което обвиняеми бяха общо девет души, съдът постанови освобождаването на Аслъ Ердоган, Неджмие Алпай и Билир Кая.

Вестник „Йозгюр Гюндем“ беше временно затворен на 16 август 2016 г., а на 29 октомври 2016 г. беше окончателно закрит с декрет по време на извънредното положение.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.