Home»АКТУАЛНО»Турски студенти трогнати от български абитуриенти, вземат ги за пример

Турски студенти трогнати от български абитуриенти, вземат ги за пример

Абитуриентите от СУ „Отец Паисий“ в Мадан станаха за пример на абсолвенти по медицина от Тракийския университет в Одрин, Турция. Към края на май абитуриентите от СУ „Отец Паисий“ в Мадан отидоха на бал с тениски вместо със скъпи тоалети, като събраха 2000 лева и ги дариха за лечение на болен младеж от Мадан.

Новината е публикувана в турскоезичния сайт bakis.bg и за кратко време става много популярна и бива взета за пример. Постъпката на българските ученици трогва турските студенти по медицина от Тракийския университет в Одрин и решават да постъпят по подобен начин преди абсолветския си бал.

Турските студенти събират 4000 лири (около 1500 лева), като заделят от своите заплати, и ги даряват на УНИЦЕФ с цел да бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение, съобщават турски медии.

Абсолвентката Гьозде Анъл посочва, че в кампанията са се включили около 170 студенти, като всеки е помагал според възможностите си. Тя посочи, че са стартирали кампания седмица преди дипломирането си и са успели да съберат 4000 лири.

Със събраните средства ще бъдат закупени 2400 ваксини против детски паралич, 870 ваксини против морбили и 300 ваксини за деца против тетанус.

Абсолвентът Алпарслан Темен, един от организаторите на кампанията, посочи, че вдъхновение за тяхната благотворителна кампания е станала постъпката на „едно училище от България“. „Тази постъпка на учениците от България много ни впечатли. Светът се нуждае от хубави новини. Имаме нужда да се състезаване в правенето на добро и да си помагаме“, каза младият лекар Алпарслан Темен. Той посочи, че са искали да помогнат на хората и да бъдат за пример.

Младият лекар изтъкна, че по света има много разхищение. „В една част на света децата се нуждаят от купа храна, а в друга част – две купи храна се хвърля на боклука. Ако не постъпваме така, здравеопазването по света ще е на друго ниво. Поискахме информираност и се включихме в кампанията за ваксините“, допълни Алпарслан Темен.

obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.