Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турски журналист: Ердоган обяви война на бившият президент Абдуллах Гюл

Турски журналист: Ердоган обяви война на бившият президент Абдуллах Гюл

Журналистът Абдулкадир Селви обяви в своята колонка във в. „Хюррийет“, че турският президент и лидер на управляващата партия Реджеп Тайип Ердоган е обявил война на своя предшественик и съратник Абдуллах Гюл. Според него думите на Ердоган, че „който падне от този влак, ще остане на пътя“ са насочени към Абдуллах Гюл. Статията на Абдулкадир Селви в „Хюррийет“ е озаглавена: „Разчистване на сметките с Гюл, съюзяване с (Девлет) Бахчели“.

В статията Абдулкадир Селви, който се слави като проправителствен журналист, припомня, че напоследък има напрежение между президента Ердоган и неговият предшественик на поста Абдуллах Гюл.

Селви подчертава в статията, че журналистите са очаквали реакцията на Ердоган за подадената ръка от лидера на Партията на националното движение на Девлет Бахчели, който преди това обяви, че кандидат-президент за тяханата партия е Ердоган. Но вместо това Ердоган е критикувал Абдуллах Гюл.

Ето какво пише още Абдулкадир Селви във в. „Хюррийет“:

„На 12 декември Ердоган предупреди Гюл, като се обърна към него с думите: „Качваш се на лодката на г-н Кемал (Кълъчдароглу, лидер на опозицията)“. След това го скастри с думите: „Как не те е срам“. Това се случи за пръв път, откакто е основавана Партията на справедливостта и развитието (управляващата ПСР) на 14 август 2001 г. Но вчерашният случай е преломен. Ердоган обяви война на Гюл. И какво каза Ердоган? „Онези които преди са били част от нашата партия, но днес са извън нея и мислят различно, нямат право да се изказват за нашето движение. Онези които рушат единството, трябва да знаят, че вече не са искрени пътници на този керван. Който падне от този влак, извинявам се, но ще остане на място“.

Погледите са насочени към Абдуллах Гюл

Преди това от офиса на 11-ят президент на Турция Абдуллах Гюл бяха обявили, че той ще продължи да изразява своите мнения. Предстои да видим дали Гюл ще мълчи или ще отговори на тези критики.

Но защо се наложи Ердоган да отправи тези критики? Защото Абдуллах Гюл не подкрепи конституционните реформи на 16 април (2017 г.) или защото критикува последния декрет 696? Със сигурност имат дял, но има една стратегия извън тях. Ердоган изгражда дебела стена преди президентските избори през 2019 г. между Абдуллах Гюл и ПСР. Опитва се да изтрие симпатиите към Гюл в собствената си ПСР. Какво ще предстои от тук нататък? Това ще определи Абдуллах Гюл.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.