Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турските „гранични орли“ бдят над България и Гърция

Турските „гранични орли“ бдят над България и Гърция

Турските военни пазят стриктно границата с България и Гърция, като обхващат 194 км гранична зона. Военни, известни като „гранични орели“ към 54-та пехотна бригада в Одрин, са натоварени да пазят сухоземната и речни граници с двете съседни държави. Според статия на „Анадолската агенция“ от 10 януари военните, позещи границата, са задържали 20 014 мигранти, които са опитали да преминат нелегално границата към Европа.

В статията се описва, че военните използват караули, обхождащи граничната ивица, както и бинокли за нощно виждане и термични камери. За целта на военните, натоварени да опазят мигрантите в Турция, помагат специално обучени кучета.

Мигрантите предпочитат Гърция

В статията се припомня, че Одрин се намира на Европейската граница, където за мигрантите има две алтернативи към Западна Европа. Гърция се предпочита от голяма част от тях, вместо България. Това сочи и статистиката. Повече мигранти, опитали да преминат нелегално, са задържани от турските военни на гръцката граница. Те предпочитат да прекосят река Марица, откъдето да се доберат до граничните села.

Според турската статистика през последните 4 години са заловени 60 022 нелегални мигранти, като 46 хиляди от тях са предпочели да се отправят към Европа през Гърция.

В статията на „Анадолската агенция“ като причина за това се посочва, че границата с България е „покрита с телени мрежи“, а за границата с Гърция само в участък от 13 км има подобно съоръжение. Това прави маршрута през Гърция по-апетитен за нелегалните мигранти. За това турските военни, които пазят границата, са насочени към тези части на границата.

В статията се отбелязва, че заловените нелегални мигранти биват предавани на Дирекция „Миграция“ с цел да бъдат екстрадирани по родните си места. Но голяма част от тях правят нови опити да преминат нелегално към Европа.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.