Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турският общественик Осман Кавала е предложен за Нобелова награда

Турският общественик Осман Кавала е предложен за Нобелова награда

Турският общественик Осман Кавала беше предложен за Нобелова награда. В американското списание „Политико“ излезе статия, в която се казва, че удостояването на Осман Кавала с Нобелова награда “ще бъде глобална декларация, открояваща нарушаването на човешките права от страна на турския президент Реджеп Ердоган“.

Осман Кавала е в затвора в Турция повече от една година по обвинение за противоконституционни действия.

В статията се отбелязва още, че Кавала е предложен за престижното отличие от група турски журналисти, които живеят в изгнание. От друга старана, се изтъква, че Норвежкия Нобелов комитет няма да предпочете да присъди наградата само на един човек, затворен заради репресии в една държава, но се подчертава, че тази година ситуацията е различна.

Като тобелязва, че „от САЩ до Полша, от Унгария до Филипините и Бразилия авторитарният уклон се е превърнал в глобална тенденция“, авторът на статията изтъква, че „Ердоган е най-голямата звезда в съзвездието на зловонните автократи“. Източник: Tr724.com

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.