Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турският съд постанови обезщетение за задържания опозиционен лидер Демирташ

Турският съд постанови обезщетение за задържания опозиционен лидер Демирташ

Турският Конституционен съд реши, че периодът на задържане на бившия съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите и кандидат за президент на формацията Селяхаттин Демирташ е неоправдано дълъг и представлява нарушение на правата му. Според решението на Демирташ трябва да бъде изплатена компенсация от 50 000 турски лири (около 13 000 лв.).

Вследствие на решението обаче не може да се очаква освобождаване на Демирташ, тъй като той е задържан със съдебно определение по друго обвинение. Според адвокатите на кюрдския лидер обаче, второто определение е на същите основаия като това, което Конституционният съд е определи като неразумно дълъг срок на задържане, предаде БНР.

Прокуратурата повдигна няколко обвинения срещу Демирташ за „пропаганда на терористична организация“ по повод негови речи по време на митинги, които, с изключение на едно обвинение, бяха обединени в общо дело. Демираташ беше задържан на 4 ноември 2016 г. и все още се намира в затвора. По едно от делата на първа инстанция Демирташ беше осъден на 4 години и 8 месеца затвор.

Адвокатите на Демирташ през юни 2018 г. отнесоха въпроса до Европейския съд по правата на човека. на 20 ноември 2018 г. съдът в Страсбург постанови, че задържането на Демирташ е политически мотивирано и реши, че той трябва да бъде освободен.

Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи прогласява, че неразумно дълъг срок на задържане, престой в ареста без обвинение или продължителен съдебен процес са нарушения на правата на човека.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.