Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турският външен министър може да посети Киев на 25 август

Турският външен министър може да посети Киев на 25 август

Турският министър на външните работи Хакан Фидан се готви да посети Украйна на 25 август на фона на усилията на САЩ за проучване на алтернативен маршрут за износ на украинско зърно през Черно море, съобщава базираният в САЩ сайт „Ал Монитор“, позовавайки се на медийни публикации.

Преди това Фидан се очаква да посети Ирак на 23-24 август.

Мидъл Ийст ай (Middle East Eye) първи съобщи, че Фидан ще пътува до Киев, което ще бъде първото му пътуване до украинската столица в качеството на външен министър. Неназовани турски официални лица изразиха тревога пред базираното в Лондон издание, че стремежът на Украйна към алтернативни маршрути за износ на зърно може да доведе до ескалация на ситуацията в Черно море и „да пренесе войната към териториите на страни от НАТО“, посочва „Ал Монитор“.

На 13 август руски военен кораб произведе предупредителни изстрели и руски персонал се качи на борда на турски товарен кораб, плаващ под чужд флаг в Черно море към украински пристанища, след като екипажът му отказал, както се твърди, проверка от руснаците.

Миналия месец Кремъл прекрати съществуващото споразумение за „зърнения коридор“ през Черно море, заявявайки, че западните сили не са спазили обещанията си за улесняване на износа на руски изкуствени торове и застраховането на руските кораби, превозващи зърно до чуждестранни пазари, както и за заплащането за тях в твърда валута. Оттогава Русия атакува с ракети и дронове украинските черноморски пристанища, по-специално Одеса.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган лобира пред руския си колега Владимир Путин да се върне към сделката за черноморския зърнен коридор.

След като Русия се оттегли от 17 юли от споразумението, Украйна обяви обособяването на „хуманитарен коридор“ в Черно море, за да освободи товарните кораби, които са блокирани на пристанищата ѝ. Преминаването през този коридор обаче се извършва на собствен риск от търговските кораби, тъй като Москва не е дала уверения дали ще зачита коридора, отворен от Украйна.

„Уолстрийт джърнъл“ писа по-рано, че САЩ подкрепят план, който предвижда до октомври да бъдат изнесени 4 млн. тона украинско зърно по река Дунав и нататък към румънско черноморско пристанище, откъдето да бъде транспортирано към световните пазари. Предложената схема обаче би забавила доставките и би увеличила разходите, което от своя страна ще се отрази на световните цени на храните. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.