Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Турският външен министър ще замине на посещение в Израел

Турският външен министър ще замине на посещение в Израел

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу ще замине на посещение в Израел на 25 май, където ще проведе разговори в рамките на нормализирането на турско-израелските отношения, предаде в. „Хюриет дейли нюз“, пише БТА.

Това ще бъде първото посещение на високо равнище в страната на турски представител от години, отбелязва изданието.

„Ще заминем за Израел на 25 май. Ще оценим процеса за нормализиране на отношенията с израелския външен министър“, каза Чавушоглу пред журналисти.

Очаква се турският външен министър да посети и Палестина.

Израелският президент Ицхак Херцог посети Турция в началото на март.

Президентите на Турция и Израел разговаряха по телефона

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и израелският президент Ицхак Херцог разговаряха по телефона.

Телефонният разговор се е състоял снощи. Херцог е поздравил Ердоган и целия турски народ по повод мюсюлманския празник Рамазан.

Израелският президент също така е отбелязал, че е необходимо да се продължава сътрудничеството „в името на благоденствието на двата народа“.

В последно време Турция и Израел пристъпват към отваряне на нова страница в отношенията си, които бяха белязани от напрежение.

Турските власти в последно време промениха тона си към Израел в по-положителна посока, като обявиха, че искат подобряване на отношенията след години на враждебност.

Бившите съюзници Турция и Израел бяха влошили сериозно отношенията си през последните години въпреки силните си търговски връзки. Турция и Израел поддържат дипломатическите си отношения в посолствата на ниво шарже д’афер от 2018 г. след поредната криза, довела до задълбочаване на напрежението – решението на САЩ да преместят посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим. При последвалите протести в ивицата Газа десетки палестинци бяха убити, а хиляди бяха ранени при израелска стрелба срещу демонстрантите. След месеци на нагнетявано напрежение през май 2018 г. Турция върна посланика си от Израел и изгони израелския посланик от Анкара.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.