Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турско устройство за дистанционно обезвреждане на мини спечели интереса на редица страни, включително и България

Турско устройство за дистанционно обезвреждане на мини спечели интереса на редица страни, включително и България

Няколко чужди държави, сред които и България, проявяват интерес към произведено в Турция устройство за обезвреждане на морски мини с дистанционно управление, съобщава Анадолската агенция. Търсенето от чужбина е започнало след международно учение в Черно море през юни, в което устройството е било използвано.

Дистанционно управляемото устройство е разработено в зоната за технологично развитие на университета в Балъкесир (Balıkesir Teknokent).

Докато при нормални условия процесът на унищожаване се извършва чрез прокарване на кабел до обекта, където са поставени взривните вещества, с помощта на разработеното дистанционно управляемо устройство за взривяване (USAS) мината се унищожава чрез изпращане на криптиран сигнал чрез дистанционно управление.

Устройството за унищожаване на мини, което вече се използва в турските въоръжени сили, може да се управлява от разстояние 20 км на сушата и 8 км в морето при подходящи метеорологични условия. То е привлякло вниманието на редица чужди държави по време на учението „EURASIAN PARTNERSHIP MCM DIVE-2023“ (19-30 юни) в Западно Черно море, чийто домакин беше Румъния. Турция участва в маневрите с екип за подводна отбрана.

Устройството, което позволява на личния състав да работи по-безопасно, се произвежда на цена от едва една десета в сравнение с вносните му аналози.

„След учението на НАТО една компания в Румъния се свърза с нас и поиска оферта за доставка на румънските военноморски сили“, каза проф. Осман Календер, основател на компанията KZ Mekatronik, създала устройството.

Освен от Румъния запитвания за USAS са дошли и от Азербайджан, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, България и Киргизстан, добави той. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.